Plenul Senatului a adoptat cu 81 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă şi o abţinere proiectul în forma iniţială, transmisă spre promulgare.
Potrivit raportului întocmit de către senatorii din Comisia pentru administraţie publică, proiectul ‘modifică cadrul legislativ aplicabil personalului Inspectoratului care desfăşoară activităţi ce, în mare parte, implică exercitarea prerogativelor de putere publică, respectiv în cadrul instituţiei va fi atât personal angajat cu contract individual de muncă, cât şi funcţionari publici’.
De asemenea, proiectul prevede ca ISC să aibă în structura organizatorică inspectorate regionale de construcţii, unităţi fără personalitate juridică, în subordinea cărora funcţionează inspectorate judeţene de construcţii.
În raportul Comisiei se precizează că preşedintele Traian Băsescu atrage atenţia, prin cererea de reexaminare, că reglementarea impusă de OUG nr. 26/2013 nu prevede nicio condiţie cu privire la recrutare sau promovare prin examen sau concurs, după caz, pentru personalul contractual încadrat la ISC, atunci când acesta îşi schimbă statutul în funcţionari publici.
„Potrivit legii-cadru privind Statutul funcţionarilor publici, ocuparea funcţiilor publice se face numai prin promovare, transfer, redistribuire, recrutare sau alte modalităţi prevăzute expres de această lege, însă în urma promovării unui concurs sau examen după caz. Legea nr. 188/1999 face menţiune despre transformarea posturilor funcţiei publice doar în cazul promovării funcţionarului public şi în cazul în care se solicită transformarea unei funcţii publice vacante într-o funcţie publică cu o altă denumire sau într-o funcţie publică de nivel inferior ori superior. În acest context, transformarea posturilor personalului contractual dintr-o instituţie publică în funcţii publice nu este o modalitate prevăzută în Legea cadru privind Statutul funcţionarilor publici”, se arată în cererea de reexaminare.
Acest proiect de lege a fost iniţiat de Guvern, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.