Cererea de urmărire penală a Elenei Udrea a primit aviz favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor UPDATE

Comisia juridică a Camerei Deputaților discută luni cererea procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a Elenei Udrea în dosarul finanţării campaniei electorale din 2009. Votul în plen va fi dat marți, a decis Biroul permanent al forului legislativ.
Filip Stan
17 oct. 2016, 08:26
Cererea de urmărire penală a Elenei Udrea a primit aviz favorabil în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor UPDATE

UPDATE Avocatul Alexandru Chiciu a declarat că în cazul noii cereri de urmărire penală pe numele Elenei Udrea procurorii au făcut o solicitare prematură. „Punctul de vedere exprimat astăzi în Comisia juridică a fost în sensul în care noi precizăm că procurorii au făcut o solicitare prematură. Există o solicitare de începere de urmărire penală in persona, așadar procurorii trebuiau să prezinte probe din care să rezulte faptul că sunt în posesia unor elemente certe de vinovăție. Aceste elemente trebuiau prezentate Parlamentului și sigur, pe baza lor, procurorii fac diferențiere între urmărirea penală in rem cu privire la faptă și cea in persona. Din tot materialul de urmărire penală rezultă foarte clar, pe de o parte, absența probelor care să o indice direct pe doamna Udrea și ceea ce, din punctul nostru de vedere, este absolut hilar — faptul că, deși există două așa-zise instigări la infracțiunea de luare de mită, una dintre persoanele care ar fi fost instigate neagă orice fel de legătură cu doamna Elena Udrea”, a afirmat avocatul Alexandru Chiciu, apărător al Elenei Udrea, la Camera Deputaților.

 

El a adăugat că există, pe de altă parte, o serie de declarații de martor care plasează activitatea delictuoasă descrisă de procurori în sfera altor două persoane străine de caz. „Eu cred că procurorii, înainte de a veni în Parlament, trebuie să verifice aceste versiuni de anchetă, să facă o analiză a acestor paralele versiuni de anchetă, să le epuizeze și, dacă ar fi constatat neveridicitatea lor și implicit implicarea exclusivă a doamnei Udrea, abia atunci să procedeze la o solicitare de începere de urmărire penală”, a explicat Chiciu.

UPDATE Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a avizat pozitiv cererea procurorurlui generalal României privind încuviinţarea urmăririi penale împotriva Elenei Udrea, pentru finanţarea campaniei electorale din 2009.

Avizul comisiei este consultativ. Votul în plen va avea loc marţi, 18 octombrie.

UPDATE Ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților în care se discută despre cererea procurorului general privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea a început.

La ședință este prezentă și Elena Udrea, care a venit să își spună punctul de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc.

 

Cererea DNA în cazul Elenei Udrea a ajuns joia trecută la Camera Deputaților, iar Biroul permanent a stabilit calendarul procedurii.

„În  conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constituţia României, art. 12 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999, art. 305 alin. 4 din Codul de procedură penală şi ale Deciziei Curții Constituționale nr. 270/10.03.2008, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Preşedintelui Camerei Deputaţilor să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de UDREA ELENA GABRIELA, fost ministru al Turismului şi membru al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de instigare la luare de mită prev. de art. 47 din Codul penal rap. la art. 289 alin. 1 din Codul penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal şi a art. 5 Cod penal.

Faptele reţinute în sarcina acesteia formează obiectul unui dosar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în cererea formulată de procurorul general Augustin Lazăr.

DNA a cerut, miercuri, aviz de urmărire penală pentru Elena Udrea. Procurorii îi aduc acuzații într-un dosar în care mai este anchetată și fiica cea mare a lui Traian Băsescu. Aceștia vorbesc despre instigare la luare de mită pentru campania electorală din 2009.

„Cauza are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. Anterior, în cursul lunii septembrie 2016, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care Nastasia Gheorghe (la data faptei secretarul general al Ministerului Turismului) şi Tarhon Victor (la data faptei preşedintele Consiliului judeţean Tulcea) pentru luare de mită, precum şi faţă de Udrea Elena Gabriela pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de spălare de bani. În urma probelor administrate ulterior au fost obţinute probe noi cu privire la săvârşirea, de către Udrea Elena Gabriela, a două infracţiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale”, se arată în comunicatul de presă al procurorilor anticorupţie postat pe site-ul instituţiei.

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că i-a determinat pe Gheorghe Nastasia, atunci secretar general al Ministerului Turismului, precum şi pe Victor Tarhon, pe atunci preşedintele Consiliului judeţean Tulcea (instituţie care primea finanţare şi de la Ministerul Turismului pe diferite proiecte), să ceară reprezentanţilor unor firme care aveau contracte cu cele două instituţii să plătească contravaloarea unor servicii de publicitate furnizate în cadrul campaniei electorale. 

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Horoscopul florilor, realizat de Mihai Voropchievici. Partea a treia: nativii care nu pot fi deloc controlați
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Un nou trend pe TikTok. A ajuns mai popular ca ciocolata Dubai
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Cum va fi vremea de Paște și de Florii. Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza meteo
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)