Românii renunţă la plata asigurării obligatorii a locuinţei, după ce companiile de asigurări le fac zile grele atunci când chiar trebuie să beneficieze de despăgubiri.
Spre exemplu, cei ale căror locuinţe au avut de suferit în urma cutremurului din 22 noiembrie 2014, care a avut o magnitudine de 5,7, fiind unul dintre cele mai puternice din ultimii ani, s-au trezit că trebuie să aducă adeverinţă de cutremur atunci când au mers la companiile de asigurări pentru a primi despăgubiri pentru remedierea stricăciunilor.
Când vine vorba de despăgubiri, asiguratorii fac orice numai să nu plătească mai ales că legea nu prevede clar că trebuie să dea bani şi pentru crăpăturile din case produse de dezastrele naturale, potrivit România TV.
Apoximativ 250 de persoane au cerut despăgubiri după cutremurul din 22 noiembrie. Oamenii însă sunt puşi pe drumuri, iar unii sunt obligaţi de asiguratori să depună adeverinţe de cutremur sau experitze.
„Pentru estimarea pagubelor materiale trebuie o persoana tehnic autorizata care evalueaza aceste pagube pentru fiecare caz in parte. Fiecare constructie are specificul ei, vechime, materiale de constructii, care nu sunt obiectul nostru, nu ne pricepm la asa ceva„, a declarat Mihai Diaconescu, cercetator stiintific INFP.
Acelaşi lucru se întampla şi cu cei care s-au trezit cu casele distruse din cauza inundaţiilor. În plus, legea nu prevede clar că asiguratorii trebuie să despăgubească şi fisurile sau crăpăturile produse în urma dezastrelor naturale. Sătui să alerge după banii de la asiguratori, mulţi români au renunţat să mai plătească poliţa obligatorie. Dacă în luna septembrie erau asigurate aproape 1,6 milioane de locuinţe din cele peste 8,5 milioane existente în România, în doar 4 luni numărul poliţelor a scăzut cu 80.000.