Consiliul Local din Westminster a anunţat luni că şase din cei 20 de cerşetori romi, trimişi în Romania de către autorităţile britanice după ce s-au stabilit în Parcul Lane din Londra, au revenit pe străzile din Londra. Biletele lor de avion spre România au fost plătite de către Agenţia britanică pentru Frontiere (UK Border Agency) şi organizaţia de caritate pentru persoane fără adăpost Thames Reach.
Consiliul din Westminster City, care investeşte anual 500.000 de lire sterline (aproximativ 600.000 de euro) pentru a soluţiona problema imigranţilor romi, denunţă întoarcerea acestora drept o „farsă” şi îndeamnă Guvernul să înăsprească controlul la frontiere.
Conform legislaţiei Uniunii Europene (UE), românii au dreptul să stea în Marea Britanie timp de 90 de zile. După acest termen, ei trebuie să muncească, să studieze sau să demonstreze că se pot întreţine.
Deputatul britanic Douglas Carswell a declarat cu ironie că, practic, Marea Britanie le-a finanţat cerşetorilor o scurtă vacanţă în Romania. El a apreciat că „singura soluţie pentru această problemă ar fi ca Marea Britanie să nu mai fie membră a Uniunii Europene”.
Un purtător de cuvânt al organizaţiei Thames Reach a declarat că „există anumite probleme în legătură cu românii care dorm pe străzi şi cei care sunt implicaţi în activităţi de cerşetorie, deoarece aceştia pot decide să se întoarcă” în Marea Britanie.
Începând de la 1 ianuarie 2014, restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe teritoriul britanic vor fie eliminate. Această schimbare nu va afecta statutul cerşetorilor români din Londra, dar ar putea cauza un aflux de imigranţi din România şi Bulgaria, comentează Daily Mail.