O investigație publicată de cotidianul britanic The Guardian arată o nouă formă de exploatare a platformei TikTok, în care copii aflați în sărăcie extremă, însoțiți de unul sau ambii părinți, sunt expuși în transmisiuni live în care importă telespectatorii să le trimită cadouri virtuale.
Aceștia pot fi văzuți cum plâng sau se roagă de utilizatorii TikTok să le trimită donații, în timp ce platforma socială reține comisioane uriașe, care ajung până la 70% din valoarea acestora.
Timp de ore în șir, acești copii cer „cadouri digitale” și „like-uri”, reprezentate de simboluri virtuale precum trandafiri, castele sau cufere, pe care telespectatorii le achiziționează cu bani reali.
Citește și : WhatsApp are un nou buton! Noua funcție este disponibilă și în România, dar momentan numai în limba engleză
Când primesc cadourile, copiii reacționează cu mare bucurie, aplaudând politicos și mulțumind entuziast.
Investigația arată că cerșetoria live de pe TikTok este o practică răspândită, ceea ce depășește cadrele transmisiunilor cu familii care cerșesc în contexte domestice. Unii dintre ei chiar se murdăresc sau încearcă să doarmă, iar donația generează un sunet care îi trezește din somn.
TikTok interzice, în mod oficial, cerșetoria copiilor și alte forme de solicitare de donații în contexte degradante și susține că aplică măsuri stricte împotriva utilizatorilor care le încalcă. Totuși, investigația realizată de sursa citată arată că multe dintre aceste persoane „trec pe sub radar”.
Citește și : Val de disponibilizări la o mare companie din România. Angajații sunt concediați pe bandă rulantă
Mulți dintre acești cerșetori sunt din țări precum Indonezia, Pakistan, Afganistan, Siria, Egipt și Kenya, iar investigația a identificat chiar cazuri în care diferiți copii apăreau zilnic în transmisiuni live din aceeași locație, ceea ce sugerează că există o coordonare din exterior.
Olivier de Schutter, raportor special al ONU privind sărăcia extremă și drepturile omului, acuză TikTok că „profită de mizeria oamenilor”, catalogând tendința drept o „evoluție șocantă”.