Certificat verde obligatoriu în şcoli. Cseke Attila a declarat că propunerea introducerii certificatului verde în şcoli trebuie să vină din partea conducătorilor din domeniu, precizând că Ministerul Sănătăţii poate asigura asistență în realizarea unui proiect de lege după modelul celui introdus în dezbatere publică pentru angajații din sistemul medical.
”Pot să mă pronunț mai mult pe partea medicală. Noi putem să dăm un suport tehnic de specialitate, dar propunerea trebuie să vină din partea conducătorilor domeniului respectiv. Dacă se dorește pe domeniul educațional acest lucru, noi putem să dăm acest suport. Pe partea medicală, lucrurile sunt destul de simple și de logice. Medicina nu este o meserie care se face prin punerea mâinii pe om. Se face prin cunoștințe medicale, știință, aparatură medicală și cu medicamente și vaccinuri. Este logic ca cei care lucrează în sistem să creadă în forța științei și a tehnologiei medicale Asta înseamnă să te și vaccinezi”, a spus ministrul interimar al Sănătății la Digi24.
Reamintim că Guvernul a pregătit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul verde COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.
Conform documentului MS, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității.
Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiții:
a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.
“Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgență. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, declara Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.
Citeşte şi Cseke Attila: În octombrie am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi