Certificatele verzi vor fi valabile până în 2032. Producătorii vor plăti impozit pe profit doar în momentul tranzacţionării

Certificatele verzi vor fi valabile până în 2032, iar producătorii de energie regenerabilă vor plăti impozit pe profit doar în momentul tranzacționării acestora, și nu la momentul înregistrării în contabilitate, conform unei Ordonanțe de Urgență aprobate joi de Executiv, informează Ministerul Energiei.
Ionela Marcu
30 mart. 2017, 17:57
Certificatele verzi vor fi valabile până în 2032. Producătorii vor plăti impozit pe profit doar în momentul tranzacţionării

Guvernul a aprobat joi Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii 220/2008 (pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie) care vine să îmbunătățească legislația în domeniul producerii energiei din surse regenerabile și, implicit, să susțină dezvoltarea în continuare a acestui sector.

Conform normelor și angajamentelor europene asumate, România are stabilită pentru 2020 o țintă națională de 24% energie regenerabilă în consumul final brut de electricitate, țintă pe care și-a atins-o deja, dar care trebuie conservată în perspectiva anului de referință.

„Actul normativ de astăzi vine să pregătească și să reglementeze inclusiv momentul reinserării în piață a certificatelor verzi amânate de la tranzacționare prin deciziile luate în 2014, perioadă care expiră la finalul lunii martie”, spune Toma Petcu, ministrul Energiei.

Printre principalele modificări aduse de OUG se numără eliminarea termenului de valabilitate de doar 12 luni pentru certificatele verzi, acestea urmând să fie valabile pe toată perioada de funcționare a schemei de sprijin, respectiv până în 2032, astfel fiind evitate situațiile înregistrate în ultimii ani, prin care un număr importat de CV-uri nu au mai putut fi valorificate de către producători și înlocuirea cotei obligatorie de achiziție destinată furnizorilor de electricitate cu un mecanism nou, al cantității statice de CV, care va fi revizuit odată la doi ani de către ANRE și care are rolul de a crea un echilibru între consumatori și producători.

De asemenea, aceste prevederi sunt susținute și de crearea unor platforme anonime de tranzacționare a energiei din surse regenerabile și a certificatelor verzi pe piețele centralizate de tranzacționare a electricității, astfel că atât producătorii și furnizorii mari, dar și cei mici, vor putea să își găsească locul în piață.

Totodată, certificatele verzi vor căpăta valoare în momentul tranzacționării, și nu la momentul emiterii, ca până acum, ceea ce va înlătura o parte din presiunea de pe fluxurile de numerar ale operatorilor din acest domeniu, iar producătorii de energie regenerabilă vor plăti, conform prevederilor noii OUG, impozit pe profit doar în momentul tranzacționării CV, și nu în momentul în care înregistrau în contabilitate, așa cum era prevăzut în vechea legislație, impediment ce a dus la cazuri de insolvențe și falimente printre producătorii de energie regenerabilă.

„Măsurile pe care le-am promovat sunt cea mai potrivită soluție de echilibru pentru conservarea industriei energiei regenerabile și a țintei de țară asumată față de Comisia Europeană. Putem vorbi o gură de oxigen pentru industria energiei regenerabile. În același timp, înseamnă, practic, o înghețare a impactului maxim al energiilor regenerabile în facturile plătite de consumatorii casnici, până în 2032”, a mai spus Toma Petcu, conform Agerpres. 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Meteorologii ANM anunță o iarnă cum n-a mai fost în București. Ce se întâmplă: “Așa vor arăta cele mai multe”
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii cu sănătatea în cuie. Urmează luni foarte complicate
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Protest al mai multor categorii profesionale, vineri, la Guvern
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă