Certificatul de vaccinare, în vigoare după data de 1 iunie. Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a precizat că sistemul complet și reglementările ar urma să intre în vigoare la finalul aceleiași luni, odată cu începerea sezonului estival.
Comisarul pentru justiție a declarat marți, în Comisia pentru libertăți civile din Parlamentul European că intenția este ca un proiect pilot privind certificatul european de vaccinare anti-COVID să fie demarat la începutul lunii iunie. Ulterior, acesta va fi complet reglementat, urmând să intre în vigoare în cursul aceleiași luni.
Fiecare cetățean din UE va avea dreptul să primească un astfel de certificat după ce se imunizează. În cazul în care o persoană nu vrea nici să se vaccineze și nici să se testeze pentru COVID-19, atunci va fi nevoită să respecte restricțiile de călătorie, inclusiv carantina din țara în care vrea să ajungă.
„Ceea ce dorim este să oferim cetățenilor și statelor membre un instrument care oferă încrederea necesară. Un instrument pe care autoritățile competente se pot baza oriunde este necesar pentru a facilita libera circulație (…) În același mod, companiile aeriene pot verifica la check-in dacă o persoană a fost vaccinată, imunizată prin boală sau testată pentru COVID-19”, a declarat Didier Reynders, potrivit Reuters.
Citeşte şi: EXCLUSIV. Ce scrie pe certificatul soţilor morţi după vaccin, mărturia fiului. DSP exclude o legătură între deces şi imunizare. Anunţul făcut de autorităţile române
Certificatul verde digital va permite o mai bună mobilitate între statele UE. În contextul pandemiei de COVID-19, posesorii documentului, fie că va fi unul în format fizic sau digital, vor putea să dovedească că au fost vaccinați anti-COVID, că au fost testați PCR în ultimele zile sau că au dobândit imunitatea prin îmbolnăvire, iar astfel vor putea evita măsuri precum carantinare, la sosirea în țara pe care doresc să o viziteze.
Totodată, Didier Reynders a precizat că folosirea acestor certificate, în alte scopuri decât mobilitatea între statele UE, va rămâne la decizia statelor membre.
Citeşte şi: UE acordă o finanţare suplimentară de 121,5 milioane de euro pentru introducerea certificatului verde