Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

Expertizarea tehnică a unei clădiri care să ateste gradul de risc sesimic al imobilului costă în jur de 1.000 de euro pentru o locuinţă de aproximativ 100 de metri pătraţi şi durează în jur de o lună. Cu cât locuinţa este mai mare, cu atât preţul şi timpul până la eliberarea certificatului vor fi mai mari.
Nicu Stan
16 oct. 2013, 08:05
Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

În prezent, expertizarea tehnică a clădirii, care să arate cât de sigură este clădirea în cazul unui cutremur, nu poate fi făcută decât de experţii tehnici autorizaţi de Inspectoratul de Stat în Cosnstrucţii (ISC). Potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei, dar şi a unei propuneri legislative, toţi propietarii de clădiri ar putea fi obligaţi să îşi elibereze un certificat care să ateste gradul de risc seismic al clădirii.

Gradul de risc seismic al locuinţei ar urma să fie stipulat în cartea tehnică sau cartea funciară a clădirii. Propunerile arată că dacă acest certificat nu există, proprietarul nu va putea vinde sau închiria clădirea. În schimb va putea locui în ea.

Cum se face evaluarea seismică

Expertizarea unei clădiri presupune efectuarea mai multor paşi, printre care prelevarea de probe din toate elementele de siguranţă ale clădirii, studierea lor în laboratoare speciale sau simplu, prin vizualizare.

„În funcţie de cât de mare este casa, în funcţie de materialele folosite la construcţie, există nişte paşi care trebuie urmaţi. În principal, se urmăresc elementele de siguranţă ale unei clădiri, aici intrând fundaţia, stâlpii de susţinere, centura de siguranţă, precum şi pereţii. Acoperişul casei se studiază mai întâi vizual, dacă se remarcă probleme şi acesta va fi analizat”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Nicolae Aleman, expert tehnic atestat de ISC.

Probele prelevate sunt duse la laborator.

„Probele luate din fundaţie, din pereţi, din planşee, din stâlpi, vor fi duse la labortor unde vor fi supuse la încercări. Ţinând cont şi de acest fapt expertizarea unei case să zicem că ar dura aproximativ o lună”, a precizat Nicolae Aleman, adăugând că în cazul unui bloc se iau ca probă aproximativ 3% din elementele de siguranţă ale blocului.

Şi în cazul evaluării seismice a blocurilor se procedează ca şi în cazul unei case. „Se prelevează probe, se duc în laborator şi se studiază, numai că necesită mult mai mult timp. În vederea evaluării unei construcţii existente, colectarea datelor se obţine şi din surse cum sunt: documentaţia tehnică de proiectare şi de execuţie a construcţiei examinate, reglementările tehnice în vigoare la data realizării construcţiei, pe lângă investigaţiile pe teren”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Andrei Maslaev, administrator al expertiza-tehnica.ro.

Cât costă evaluarea seismică

Evaluarea seismică a casei va păgubi de ceva bani proprietarul. „Evaluarea sesimică a unei case cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi costă în jur de 1.000 de euro, fără eventuale propuneri de consolidare”, a precizat Andrei Maslaev, adăugând că este un preţ mic ţinând cont că pot fi salvate mai multe vieţi.

Evaluarea unui bloc costă de peste zece ori mai mult. „Evaluarea seismică a unui bloc ajunge la minim 15.000 de euro”, a amintit Andrei Maslaev.

În cazul în care aveţi nevoie şi de un „sfat” pentru consolidarea imobilului evaluat, va trebui să mai scoateţi nişte bani din buzunar.

„Doar propunerile de consolidare costă în jur de 300 de euro, metodele prin care se consolidează imobilul, ce trebuie făcut, fără proiect de consolidare”, a mai spus Andrei Maslaev.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se plantează, de fapt, în luna ianuarie. Abia atunci o să ai o recoltă frumoasă. Toți românii care stau la curte trebuie să știe
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Armata israeliană a relaxat regulile de angajare pentru a permite atacuri cu risc asupra civililor în războiul din Gaza
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)