Certificatul verde aduce restricţii dure în Italia. Începând cu data de 10 ianuarie, în ţara unde trăiesc cei mai mulţi români a intrat în vigoare un Super Green Pass, un supracertificat care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală. Acesta va fi necesar pentru accesul în hoteluri, restaurante, săli de spectacol ori de sport, în avion, tren, vapor sau chiar în autobuz ori metrou.
Super Green Pass va fi necesar pentru accesul în hoteluri, restaurante, săli de spectacol ori de sport, în avion, tren, vapor sau chiar în autobuz ori metrou. Astfel, nevaccinaţii vor avea restricţii aproape totale.
Noile măsuri de combatere a răspândirii variantei Omicron schimbă obiceiurile italienilor, care sunt obligați, pentru majoritatea activităților, să dețină așa numitul Super Green Pass, certificatul verde care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală. Măsurile sunt în vigoare cel puțin până la 31 martie, când expiră starea de urgență, transmite Agerpres.
Începând cu 20 ianuarie, acest permis va fi necesar și pentru a avea acces la servicii personale, cum ar fi saloanele de coafură și cele de înfrumusețare, iar de la 1 februarie, chiar pentru a efectua operațiuni în bănci, la poștă și în alte instituții publice.
Acestea extind restricţiile din viaţa de zi cu zi, în special pentru nevaccinaţi, întrucât un test de coronavirus negativ de coronavirus nu mai este suficient pentru multe locuri.
Noua regulă se aplică acum şi echipelor sportive. Fotbaliştii, de exemplu, trebuie să fie vaccinaţi sau recuperaţi după infecţia cu COVID-19 pentru a fi lăsaţi să joace.
Ţara de aproximativ 60 de milioane de locuitori a înregistrat recent o creştere bruscă a numărului de noi infecţii cu coronavirus. Cea mai recentă rată de incidenţă pe şapte zile a fost un record de 1.669 de noi infecţii la 100.000 de persoane, la nivel naţional.
Luni, orele au reînceput în şcoli în majoritatea celor 20 de regiuni după vacanţa de iarnă. Unii experţi şi politicieni se tem că multe cursuri ar putea fi forţate în curând să treacă online din cauza numărului mare de infecţii în rândul copiilor.
În transportul feroviar, anulări de trenuri sunt de asemenea aşteptate din cauza lipsei de personal provocată de numărul mare de infecţii.
Românii, cea mai numeroasă categorie de imigranți din Italia
Populaţia Italiei a scăzut cu peste o jumătate de milion de locuitori în cinci ani, a comunicat luni Institutul naţional de statistică (Istat), transmite AFP. Scăderea natalităţii şi creşterea emigraţiei nu au fost compensate de sosirile de cetăţeni străini. Românii constituie cea mai numeroasă categorie de imigranți, la mare distanță de albanezii de pe locul doi.
Grupul cel mai numeros de străini rezidenţi în Italia îl formează românii (1,2 milioane), urmaţi de albanezi (441.000), marocani (432.000), chinezi (305.000) şi ucraineni (240.000). Toţi aceştia formând aproape jumătate din numărul total al străinilor, potrivit datelor comunicate de Istat.