Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se va aplica la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, va include şi testele cu antigen şi va fi cerut tuturor demnitarilor. 15 vouchere gratuite pentru nevaccinaţi

Proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19, asumat de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prevede că angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional, pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.
Filip Stan
21 dec. 2021, 16:27
Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se va aplica la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat, va include şi testele cu antigen şi va fi cerut tuturor demnitarilor. 15 vouchere gratuite pentru nevaccinaţi

Certificatul ELECTRONIC COVID-19 ar putea fi implementat până la finalul anului 2021. Proiectul de lege, diferit de cel aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor şi iniţiat de liderul PNL Florin Cîţu, ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, în condiţiile în care acesta trebuie să intre în vigoare cât mai repede, deşi George Simion a obţinut promisiunea ca va exista dezbatere parlamentară. De altfel, şi ministrul Lucian Bode a confirmat că în Guvern nu s-a luat în calcul asumarea răspunderii deoarece colaiţia are majoritate covârşitoare în Parlament pentru a promova proiectul. ”Domnul prim-ministru Nicolae Ciucă nu a exprimat un astfel de punct de vedere. În consecinţă, vă confirm că în Guvern nu s-a discutat nicio clipă despre posibilitatea asumării răspunderii”, a afirmat Bode, marţi, întrebat despre certificatul verde.

Acesta a precizat că nu crede că este cazul ca un Guvern cu susţinere solidă în Parlament să îţi asume răspunderea pe vreun proiect.  ”Personal, nu văd în regulă ca un Guvern cu susţinere de 70% în Parlament să-şi asume răspunderea pe orice proiect de lege în general”, a mai afirmat Bode.

Proiectul de lege prevede că certificatul, care nu se mai numeşte verde ci ELECTRONIC COVID-19, se activează doar la atingerea unei anumite incidenţe în infectarea cu noul coronavirus.  De certificat vor beneficia atât cei vaccinaţi, fie cu doză completă fie cu cel puţin o doză, dar şi persoanele care se vor testa cu PCR sau test antigen. Cei care nu vor avea certificatul vor avea rapoartele de muncă suspendate, fără plata salariului, se mai prevede în proiect.

George Simion, întâlnire cu Marcel Ciolacu şi Florin Cîţu: „Poiectul certificatului verde nu mva fi adoptat prin asumarea răspunderii”

Când va fi valabil certificatul ELECTRONIC COVID-19

Potrivit proiectului de lege, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pe perioada stării de alertă, angajatorii din sectorul public şi privat au obligaţia de a solicita personalului cu care îşi desfăşoară activitatea certificatul ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă şi corelativ personalul din sectorul public şi cel privat are obligaţia prezentării certificatului ELECTRONIC COVID-19 la intrarea la locul de muncă, în cazul înregistrării unei creşteri săptămânale a numărului de cazuri confirmate la nivel naţional pe parcursul a trei săptămâni consecutiv.

Prevederile prezentei legi se aplică şi membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora, se arată în proiect.

Când se ridică obligativitatea prezentării certificatului la locul de muncă

Obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 încetează în termen de 72 de ore de la data constatării îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:

a) scădere timp de 3 săptamâni consecutive a numărului de cazuri la nivel naţional

b) incidenţa cumulată pe ultimele 14 zile la nivel naţional este mai mică de 1 la mie

15 vouchere pentru nevaccinaţi, plătite de stat

Proiectul prevede că personalul care nu e vaccinat anti-COVID beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul ELECTRONIC COVID-19, din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Raed Arafat: „Certificatul verde nu va mai fi valabil fără doza a treia. La colindat, cu mască, iar la bunici doar testaţi”

Cine va avea certificatul ELECTRONIC COVID-19

Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite:

  1. pentru persoanele vaccinate cu cel puţin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare.
  2. pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.
  3. pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“;
  4. pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 48 de ore de la efectuarea testului;
  5. pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate  de 72 de ore de la efectuarea testului.

Analiza situaţiei epidemiologice se face de către Institutul Naţional de Sănătate Publică în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară, iar obligaţia solicitării certificatului ELECTRONIC COVID-19 potrivit art. 4, intră în vigoare la 72 de ore de la data îndeplinirii condiţiei de creştere cu un coeficient săptămânal mediu de cel puţin 1,5 ori a numărului de cazuri timp de trei săptămâni consecutive la nivel naţional.

Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare în vederea verificării certificatelor prin intermediul aplicaţiei mobile „Check DCC”, prevazută la art. 1 alin. (4) lit. c) din OUG nr.68/2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în vederea interzicerii accesului temporar la locul de muncă al angajaţilor care nu prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19.

Sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor prezentei legi angajatorii din sectorul privat cu până la 10 angajaţi, care nu efectuează activităţi de prestări de servicii care presupun interacţiuni directe cu clienţii şi personalul care îşi desfăşoară activitatea la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Sancţiuni: Neprezentarea certificatului COVID la locul de muncă se sancţionează cu suspendarea contractului de muncă

Art.10 din proiect prevede că ”raportul de serviciu, contractul individual de muncă sau orice alt tip de contract în baza căruia îşi desfăşoară activitatea personalul care nu prezintă la intrarea la locul de muncă un certificat ELECTRONIC COVID-19 valid se suspendă de drept, fără plata drepturilor salariale”.

Suspendarea raportului de serviciu/contractului individual de muncă se constată prin dispoziţia scrisă a angajatorului, emisă în condiţiile legii.  Suspendarea constatată în condiţiile alin.(1) încetează la data la care persoana prezintă certificatul ELECTRONIC COVID-19, dar nu mai devreme de 15 zile de la data la care s-a dispus suspendarea.

Suspendarea încetează şi în cazul în care necesitatea prezentării certificatului încetează conform art. 5 alin. (2).  Decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/de muncă dispusă în conformitate cu prezenta lege poate fi contestată la instanţa competentă conform legii, după caz.

De asemenea, nerespectarea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege de către angajator reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se realizează de personalul împuternicit din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat, a Inspecţiei Muncii, precum şi de ofiţerii şi de subofiţerii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a discutat, luni, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri privind necesitatea pregătirii măsurilor de sănătate publică pentru controlul unui potenţial val pandemic.

Reprezentanţii MS au arătat că acordarea voucherelor gratuite pentru testare „va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea certificatului COVID-19”.

„Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5, iar renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1”, au adăugat aceştia.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, 23 noiembrie 2024. Balanță află o veste importantă
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ce se întâmplă cu concediile începând din 2025. Legea care clarifică toate situațiile
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni