Avionul care a adus în Italia această figură a ”anilor de plumb” a aterizat luni la Roma, pe Aeroportul Ciampino. Battisti, în vârstă de 64 de ani, a coborât zâmbind din avion, neîncătuşat, înconjurat de 12 poliţişti.
Cesare Battisti, un fost activist italian de stânga condamnat în Italia în legătură cu participarea sa la patru crime şi expulzat duminică de Bolivia
Arestat sâmbătă la Santa Cruz, în estul Boliviei, şi expulzat duminică, el a fost condus într-o sală pe aeroport unde i s-au comunicat actele juridice care-l provesc.
”Ştiu că merg în închisoare”, a declarat Battisti, care părea resemnat. În avion, el a vorbit despre viaţa sa şi despre fuga sa din Brazilia în Bolivia. El a dormit în avion, vizibil liniştit. El s-a aşezat apoi într-o maşină aparţinând poliţiei şi a părăsit aeroportul către închisoare. Autorităţile au vorbit despre Închisoarea Rebibbia, însă ministrul Justiţiei Alfonso Bonafede a declarat că, din motive de securitate, el era de fapt în drum către Închisoarea Oristano, în vestul Sardiniei. El urma să fie închis la izolare, începând de luni, timp de şase luni, într-un serviciu de înaltă securitate.
”În numele a 60 de milioane de italieni, ţin să mulţumesc forţelor de ordine pentru că ne-au eferit acest soare, această speranţă, această certitudine, această încredere regăsită în justiţie. Atmosfera s-a schimbat, cel care se înşeală trebuie să plătească, Italia este o ţară suverană, liberă, respectată, respectuoasă şi respectabilă”, a declarat ministrul de Interne Matteo Salvini, prezent la aeroport împreună cu Bonafede.
”După 37 de ani, în sfârşit, un asasin, un infractor, o persoană infamă, un laş care nu a cerut vreodată iertare, va ajunge acolo unde merită. Iar acesta nu este un punct de sosire, ci un punct de plecare”, a adăugat el, evocând ”zeci” de alţi actori ai ”anilor de plumb” fugari în Franţa sau în America Latină.
Presa italiană a prezentat duminică declaraţii ale unor apropiaţi ale celor patru persoane ale căror asasinate – în perioada 1978-1979 – i-au fost atribuite lui Cesare Battisti, mai ales ale lui Alberto Torregiani, un tetraplegic în urma atacului în care a fost ucis tatăl său, un bijutier, pe când el avea doar 15 ani. ”Acum victimele se pot odihni în pace”.
Arestarea lui Battisti a fost salutată unanim în Italia, atât pe eşicherul drept, cât şi pe cel stâng, mai ales pentru că acesta îşi clamează nevinovăţia şi nu şi-a exprimat vreodată vreo remuşcare.
”Un criminal şi un arogant”, a comentat Nicola Zingaretti, principalul candidat la preşedinţia Partidului Democrat (PD, centru-stânga), reclamând fermitate faţă de activişti fascişti, tot mai auziţi şi mai activi în Italia în ultima perioadă.
Cesare Battisti a fost condamnat prima oară la începutul anilor ’80, la 13 ani de închisoare, ca membru al PAC, o grupare de extremă stânga deosebit de activă la sfârşitul anilor ’70, şi considerat un ”terorist” de către Roma. Evadat în 1981, el a fost condamnat, în cotumacie, la închisoare pe viaţă pentru patru omucideri şi complicitate la crime.
După ce a petrecut aproape 15 ani în Franţa – preşedintele de la acea vreme, François Mitterrand, a promis că nu va extrăda foşti activişti care au renunţat la lupta armată -, el şi-a refăcut viaţa, din 2004, în Brazilia, unde are un fiu, minor, cu o braziliancă.
La 13 decembrie, un judecător de la Curtea Supremă a Braziliei a dispus să fie arestat. Actul de extrădare a fost semnat a doua zi de preşedintele conservator Michel Temer, căruia i-a succedat la putere, la 1 ianuarie, Jair Bolsonaro (extremă dreapta). Însă autorităţile braziliene i-au pierdut urma.
În parte cu ajutorul geolocalizării telefoanelor mobile pe care le-a folosit pentru a se conecta pe reţele de socializare, el a fost reperat la Santa Cruz, unde poliţiile boliviană şi italiană i-au pregătit arestarea.