Cetatea din Feldioara va fi deschisă în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare

Cetatea din Feldioara, fortificație teutonă care datează din secolul al XIII-lea, va fi deschisă publicului în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare începute în anul 2013.
Marius Neagu
11 mai 2016, 14:28
Cetatea din Feldioara va fi deschisă în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare

„Din câteva ziduri vechi și ruinate, fortificația teutonă care străjuiește comuna Feldioara datând din secolul al XIII-lea, a renăscut, devenind o superbă cetate medievală. Totul, grație proiectului „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara”, derulat și finalizat integral de Consiliul Județean Brașov. La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie 2016, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică și culturală a județului”, se arată într-un comunicat de presă.

Cetatea va avea mai multe turnuri funcționale (turnul de est, turnul porții, turnul de nord și turnul de vest, care este cel mai bine conservat, și unde va fi amenajat un muzeu, precum și un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Țării Bârsei.

În curtea interioară a fost construită fântâna, iar capela cetății urmează să fie marcată la nivelul solului.

„Orice obiectiv turistic este important pentru județ, dar în primul rând pentru localitate. Este și cazul Cetății Feldioara, de aceea îl felicit pe domnul primar că a fost insistent și în fiecare an ne-a cerut să alocăm bani și să găsim soluții pentru a continua lucrările. La fiecare etapă de lucru specialiștii de la Ministerul Culturii și arheologii au fost aici și totul s-a realizat strict cu respectarea legislației. În proiectul denumit ‘Dezvoltarea unei rute culturale’, în care intrăm parteneri cu Sighișoara, Sibiu și alte opt țări din Uniunea Europeană, vom include în circuitul turistic atât Cetatea Feldioara cât și biserica fortificată de aici. De acum înainte, Primăria Feldioara împreună cu Consiliul Județean trebuie să facă demersuri pentru a face cunoscute aceste obiective atât în țară, cât și în străinătate. Prin creșterea numărului de turiști va crește nivelul de trai al locuitorilor din Feldioara și implicit din județul Brașov”, precizează în comunicatul de presă vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, care a verificat marți stadiul lucrărilor împreună cu vicepreședintele CJ Mariana Câju și primarul localității Feldioara, Sorin Taus.

În prezent, aproximativ 80% din lucrări sunt gata, urmând să se finalizeze tencuielile și să se facă amenajările exterioare și sistematizarea verticală. În condițiile în care forma inițială a cetății nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile și zidurile despre care existau informații certe cu privire la aspectul lor, toate săpăturile fiind făcute sub supravegherea strictă a arheologilor. S-au executat lucrări de consolidare, subzidiri, injectări și alte forme de conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucția folosindu-se piatră, cărămidă, lemn și învelitori din țigle ceramice.

Potrivit reprezentantului firmei constructoare, s-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile inițiale și ceea ce s-a construit acum, s-a folosit lemnul. Pentru fiecare material în parte s-a făcut un studiu și s-au căutat acele variante care să aibă caracteristici similare construcției inițiale. Piatra s-a găsit la Hoghiz, varul s-a adus din Austria și s-a evitat pe cât posibil cimentul.

„Dorim ca după restaurare monumentul să fie inclus în circuitul cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mariana Câju.

Costul lucrărilor de restaurare este de 10 milioane de lei plus TVA, sumă din bugetul Consiliului Județean. Proiectul a început în anul 2013, când Consiliul Județean Brașov a preluat în totalitate administrarea cetății.

DailyBusiness
Schimbare majoră pentru salariații din România! Se impun măsuri noi la Guvern
Spynews
Ce lecții importante a primit fiul lui Leonard Doroftei de la părinții lui. Cât de mult își admiră Adrian Doroftei tatăl
Bzi.ro
Cum arată casa lui Valerie Lungu: Fanii au rămas uimiți când au văzut imaginile postate de influenceriță – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cel mai tare model Dacia Duster 3. Mașina tunată pe care orice român și-ar dori-o. Arată spectaculos
Capital.ro
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Playtech.ro
Primul mesaj oficial al președintelui american Donald Trump: ”Va fi epocă de...
DailyBusiness
Vin banii pentru românii săraci! Anunțul APIA
Adevarul
De ce este Elon Musk cel mai mare susținător al lui Donald Trump. Călătoria pe Marte și miliarde de dolari
wowbiz.ro
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în sufletele noastre, înger drag"
Spynews
Cum a răspuns Tzancă Uraganu, după ce Gigi Becali l-a întrebat dacă consumă substanțe interzise: ”Sunt un băiat...”
Spynews
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Iubitul ei, Sorin, a organizat totul în mare secret / VIDEO
Evz.ro
Ema Uta explodează! Ce a scos-o din sărite pe vedetă, e legat de bani
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Cât va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025: Aproximativ 5 milioane de seniori vor beneficia de o pensie majorată
Cancan.ro
Ce pensie primește o gospodină în România, chiar dacă nu a muncit nicio zi în viața ei
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
StirileBZI
Se schimbă toate buletinele românilor! Cât mai sunt valabile cărțile de identitate
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Femeia care a dispărut fără papuci în picioare înainte de Revelion a fost găsită. Veste tristă despre Eva, mămica a doi copii mici
substantial.ro
Fostul Președinte Igor Dodon Anunță Proteste După Alegerile Prezidențiale din Moldova
MediaFlux
Se ÎNGHEAȚĂ PENSIILE în ROMÂNIA! Lovitură TOTALĂ pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Guvernul a pregătit un nou ajutor pentru români: indemnizația de solidaritate. Cine sunt persoanele vizate