Cetatea din Feldioara va fi deschisă în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare

Cetatea din Feldioara, fortificație teutonă care datează din secolul al XIII-lea, va fi deschisă publicului în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare începute în anul 2013.
Marius Neagu
11 mai 2016, 14:28
Cetatea din Feldioara va fi deschisă în luna septembrie, după ample lucrări de restaurare

„Din câteva ziduri vechi și ruinate, fortificația teutonă care străjuiește comuna Feldioara datând din secolul al XIII-lea, a renăscut, devenind o superbă cetate medievală. Totul, grație proiectului „Consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Cetății Feldioara”, derulat și finalizat integral de Consiliul Județean Brașov. La finalizarea obiectivului, programată în cursul lunii septembrie 2016, cetatea va deveni un important punct de reper pe harta turistică și culturală a județului”, se arată într-un comunicat de presă.

Cetatea va avea mai multe turnuri funcționale (turnul de est, turnul porții, turnul de nord și turnul de vest, care este cel mai bine conservat, și unde va fi amenajat un muzeu, precum și un spațiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde va putea fi admirată panorama Țării Bârsei.

În curtea interioară a fost construită fântâna, iar capela cetății urmează să fie marcată la nivelul solului.

„Orice obiectiv turistic este important pentru județ, dar în primul rând pentru localitate. Este și cazul Cetății Feldioara, de aceea îl felicit pe domnul primar că a fost insistent și în fiecare an ne-a cerut să alocăm bani și să găsim soluții pentru a continua lucrările. La fiecare etapă de lucru specialiștii de la Ministerul Culturii și arheologii au fost aici și totul s-a realizat strict cu respectarea legislației. În proiectul denumit ‘Dezvoltarea unei rute culturale’, în care intrăm parteneri cu Sighișoara, Sibiu și alte opt țări din Uniunea Europeană, vom include în circuitul turistic atât Cetatea Feldioara cât și biserica fortificată de aici. De acum înainte, Primăria Feldioara împreună cu Consiliul Județean trebuie să facă demersuri pentru a face cunoscute aceste obiective atât în țară, cât și în străinătate. Prin creșterea numărului de turiști va crește nivelul de trai al locuitorilor din Feldioara și implicit din județul Brașov”, precizează în comunicatul de presă vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, care a verificat marți stadiul lucrărilor împreună cu vicepreședintele CJ Mariana Câju și primarul localității Feldioara, Sorin Taus.

În prezent, aproximativ 80% din lucrări sunt gata, urmând să se finalizeze tencuielile și să se facă amenajările exterioare și sistematizarea verticală. În condițiile în care forma inițială a cetății nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile și zidurile despre care existau informații certe cu privire la aspectul lor, toate săpăturile fiind făcute sub supravegherea strictă a arheologilor. S-au executat lucrări de consolidare, subzidiri, injectări și alte forme de conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucția folosindu-se piatră, cărămidă, lemn și învelitori din țigle ceramice.

Potrivit reprezentantului firmei constructoare, s-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile inițiale și ceea ce s-a construit acum, s-a folosit lemnul. Pentru fiecare material în parte s-a făcut un studiu și s-au căutat acele variante care să aibă caracteristici similare construcției inițiale. Piatra s-a găsit la Hoghiz, varul s-a adus din Austria și s-a evitat pe cât posibil cimentul.

„Dorim ca după restaurare monumentul să fie inclus în circuitul cetăților și bisericilor fortificate din Transilvania”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Mariana Câju.

Costul lucrărilor de restaurare este de 10 milioane de lei plus TVA, sumă din bugetul Consiliului Județean. Proiectul a început în anul 2013, când Consiliul Județean Brașov a preluat în totalitate administrarea cetății.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Trucul de curățenie care îți schimbă radical viața. Este nevoie doar de 5 minute pe zi
Capital.ro
S-a aflat adevărul despre Călin Georgescu. Ce i-a făcut soția sa, Cristela Georgescu
Playtech.ro
Când vin ninsorile în București. Temperaturile scad brusc, experții ANM anunță viscol și ger în următoarea perioadă
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Ajutor de la Guvern. Românii care primesc de 4 ori mai mulți bani în 2025
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Asul din mâneca lui Călin Georgescu. Lovitura pe care o pregătește chiar mâine
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Rusia cere Ucrainei să devină stat neutru și să-și limiteze armata pentru a negocia cu SUA
MediaFlux
AMENDĂ de 1.500 lei pentru un GEST BANAL la BLOC între VECINI. Decizie în INSTANȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare