Preţul taxei e pentru un control de securitate online pe care Comisia Europeană vrea să-l facă obligatoriu în speranţa că astfel vor fi monitorizate mai bine persoanele care intră în UE. Sistemul ar confrunta actele de identitate ale călătorilor cu bazele de date ale poliţiei şi serviciilor de informaţii şi în teorie ar bloca intrarea celor suspectaţi de acte de terorism de pildă, chiar dacă vin din ţări ai căror cetăţeni nu trebuie să solicite viză pentru UE.
America şi Canada au deja un sistem similar de control online. În Statele Unite, străinii trebuie să plătească 14 dolari, iar în Canada, 5 dolari.
Vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a explicat că noua procedură va fi simplă – se poate face de acasă, pe computer, și destul de ieftină – 5 euro. „Pentru 95% din cereri, obținerea autorizației va dura câteva minute”, a mai spus oficialul european.
Copiii sub 18 ani nu vor trebui să plătească cei 5 euro.
Cei care vor cere autorizație de intrare în Spațiul Schengen vor trebui să completeze online date personale, legate de documente de identitate și de background care vor fi confruntate cu bazele de date de securitate europene.
„Vom ști cine intră în Europa înainte ca persoana respectivă să sosească”, a spus președintele CE, Jean-Claude Juncker.
Procedura va mai trebui aprobată de cele 28 de țări membre ale UE și de Parlamentul European, iar CE speră să intre în vigoare în 2020.
Din Spațiul Schengen fac parte 26 de țări – 22 membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. România și Bulgaria așteaptă de mai mulți ani să fie primite.