Locuitorii din Coreea de Sud sunt considerați ca având vârsta de un an la naștere, adăugându-se un nou an la fiecare 1 ianuarie, fiind vârsta menționată de coreeni cel mai des.
Separat, există și un alt sistem pentru recrutare și pentru calcularea vârstei legale pentru a consuma alcool și a fuma, cazuri în care vârsta unei persoane este calculată de la 0 la naștere și se adaugă un an la 1 ianuarie.
În Coreea de Sud, la începutul anilor ’60, s-a introdus și folosirea normei internaționale de a calcula de la zero la naștere, adăugând câte un an la fiecare aniversare a nașterii.
Sistemul acesta derutant nu va mai fi folosit, cel puțin legal, din iunie 2023, când vor intra în vigoare noile legi care stipulează folosirea doar a metodei internaționale pentru calculul vârstei.
„Schimbarea are ca scop reducerea costurilor socio-economice necesare, întrucât disputele legale și sociale, dar și deruta persistă din cauza modurilor diferite de a calcula vârsta”, a declarat Yoo Sang-bum, din partea partidului Puterea Poporului, aflat la guvernare.
Jeong Da-eun are 29 de ani și lucrează la un birou și se bucură foarte tare de schimbarea aceasta pentru că, așa cum spune ea, mereu a trebuit să se gândească ce vârstă are, atunci când era întrebată de cineva.
„Îmi amintesc că străinii se uitau mirați la mine pentru că îmi lua atât să răspund ce vârstă am. Cine nu s-ar bucura să devină cu un an sau doi mai tânăr”, a spus ea.
Originile sistemului nu sunt foarte clare. O teorie spune că la naștere o persoană are un an ținând comt de timpul petrecut în pântec, cele nouă luni fiind rotunjite la 12. Alții spun că este legat de un străbun sistem numeric asiatic, care nu avea conceptul de zero.
Explicațiile pentru adăugarea unui an la 1 ianuarie sunt ceva mai complicate. Experții indică teoria potrivit căreia coreeni își plasau în trecut anul nașterii în calendarul chinezesc cu un ciclu de 60 de ani, dar în perioada în care nu existau calendare obișnuite, ziua de naștere era ignorată și se adăuga un an întreg în prima zi a calendarului lunar. Această metodă a devenit un subiect de domeniul trecutului, mulți sud-coreeni trecând la calendarul occidental.