Documentul propus de câțiva deputați din actuala majoritate parlamentară — Partidul Democrat (PD), Partidul Liberal (PL) — precum și transfugi comuniști și liberal-democrați a primit avizul pozitiv al Comisiei Juridice și a fost inclus imediat pe agenda ședinței plenare.
Propunerea ca alegerile să se desfășoare la 30 octombrie a fost votată de 50 de deputați, suficient ca aceasta să treacă.
Documentul a stârnit nemulțumirea partidelor din opoziție, care i-au învinuit pe autorii proiectului că nu fac altceva decât să încalce legislația în vigoare.
Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când moldovenii își vor alege direct președintele, remarcă Jurnal.md. Din 1994 până în 2000, președintele Republicii Moldova a fost ales prin vot direct de cetățeni, iar începând cu 2000 Constituția a fost modificată, astfel că această atribuție a revenit legislativului.
La 4 martie, în urma unei sesizări depuse de un grup de deputați PLDM, Curtea Constituțională a decis însă că modificarea Legii Supreme s-a făcut cu încălcări. Astfel, dreptul de alegere a președintelui țării a revenit din nou cetățenilor.
Potrivit proiectului aprobat vineri de legislativul de la Chișinău, campania electorală pentru prezidențiale va începe la 30 iulie în Republica Moldova.