Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru fotoliul de prim-ministru

Viorica Dăncilă, europarlamentar, este propunerea PSD pentru funcţia de premier, după demisia lui Mihai Tudose. CEx PSD a votat, marţi, ca Viorica Dăncilă să fie propunerea PSD pentru premier.
Romania TV
16 ian. 2018, 06:24
Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru fotoliul de prim-ministru

UPDATE Viorica Dăncilă a fost votată cu majoritate de voturi (o singură abţinere), membrii Comitetului Executiv aplaudând după anunţarea rezultatelor.

Viorica Dăncilă este europarlamentar din 2009, iar înainte a fost consilier local la Videle şi consilier judeţean în Teleorman.

Citeşte şi: Cine este Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru fotoliul de prim ministru

UPDATE 13.17 Petre Daea şi Ecaterina Andronescu nu au acceptat propunerea să preia funcţia de premier după demisia lui Mihai Tudose.


UPDATE 13.00 Viorica Dancilă, europarlamentar PSD şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, este propunerea PSD pentru funcţia de premier după demisia lui Mihai Tudose, potrivit unor surse social-democrate citate de România TV.

UPDATE 12.00 Şedinţa CExN a PSD a început cu mai bine de jumătate de oră întârziere.

Lia Olguţa Vasilescu a declarat că nici ea şi nici Gabriela Firea nu doresc să ocupe funcţia de premier.

Vicepremierul Paul Stănescu a ajuns marţi la sediul PSD pentru şedinţa CExN în care partidul va decide numele viitorului premier după ce social-democraţii i-au retras sprijinul politic lui Mihai Tudose. Paul Stănescu le-a spus jurnaliştilor că nu îşi doreşte să fie premier şi, prin urmare, dacă nu-şi doreşte, nici nu se va întâmpla acest lucru.


UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis nu doreşte ca interimatul la guvern să fie asigurat de vicepremierul Paul Stănescu, informează România TV citând surse politice. Preşedintele îl vrea ca prim ministru interimar pe Mihai Fifor, ministrulApărării, nume vehiculat şi pentru postul de viitor premier desemnat.

 

UPDATE Premierul demisionar Mihai Tudose a ajuns, marţi dimineaţa, la Palatul Victoria, la sediul Guvernului fiind prezent şi vicepremierul Paul Stănescu.

Tudose şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru luni seară, după ce Comitetul Executiv Naţional al PSD i-a retras sprijinul politic. Demisia lui va ajunge marţi la Palatul Cotroceni.

Pentru postul de premier interimar sunt vehiculate nume precum cel al Vioricăi Dăncilă, al Liei Olguţa Vasilescu sau cel al vicepremierului Paul Stănescu, acesta anunţând însă încă de săptămâna trecută că nu îşi doreşte funcţia de premier, scrie News.ro.

Adresa oficială privind demisia premierului Mihai Tudose va ajunge marţi la Administraţia Prezidenţială, a informat luni seara Guvernul într-un comunicat.

„Premierul Mihai Tudose şi-a înaintat în această seară demisia din funcţie, urmând ca, potrivit legii de organizare şi funcţionare a Guvernului, să fie transmisă Administraţiei Prezidenţiale, în cursul zilei de mâine, o adresă oficială în acest sens”, se arată în comunicatul Executivului.

Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va emite decretul de vacantare a postului.

„Conform procedurilor, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lua act de demisia din funcţie a prim-ministrului Mihai Tudose şi va emite decretul de vacantare a postului, precum şi decretul de numire a unui alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern. Ambele decrete prezidenţiale vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat. 

Comitetul Executiv al PSD s-a reunit marţi pentru a nominaliza un alt premier după ce Mihai Tudose a demisionat ca urmare a retragerii sprijinului partidului. În aceeaşi şedinţă ar urma să fie făcută şi o evaluare a miniştrilor pentru a se decide cine va rămâne în viitorul Cabinet. Potrivit unor surse din rândul social-democraţilor, propunerea PSD pentru funcţia de premier ar fi Viorica Dăncilă, europarlamentar şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni seară, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Comitetului Executiv al partidului, că de această dată el nu va face nicio propunere pentru postul de premier, argumentul său fiind acela că are „o mână foarte proastă”.

”Se pare că eu am mână foarte proastă (…) Le-am spus colegilor mei astăzi că eu nu voi face nicio propunere. Prima dată, la Sorin Grindeanu, eu am făcut propunerea, ei au votat-o. La Tudose am avut o discuţie cu fiecare în parte, pe cine ar vede, pe cine n-ar vede (sic!). Mâine au nu voi face nicio propunere”, a explicat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că la CEx de marţi nu vor pleca „până nu iese fum alb”.

”Sigur vor fi mai multe variante în discuţie”, a susţinut Dragnea.

El a mai apreciat că ar trebui menţinută actuala structură a Guvernului.

Întrebat dacă va rămâne în Guvern Carmen Dan, Dragnea a răspuns că va decide CEx. El a spus că tot CEx va face şi evaluarea miniştrilor şi va decide cine rămâne şi în viitorul Guvern.

În ceea ce priveşte desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a celui de-al treilea premier PSD în decursul unui an, Dragnea a apreciat că preşedintele Klaus Iohannis nu este foarte fericit, dar că va respecta Constituţia şi va desemna premier de la majoritate.

”Cred că preşedintele nu e foarte fericit de situaţia în care am ajuns, dar cred că preşedintele Iohannis va respecta Constituţia şi va numi premierul de la majoritate”, a afirmat Dragnea, întrebat dacă nu se teme că preşedintele ar putea face desemnarea pentru noul premier de la alt partid.

Întrebat dacă PSD este pregătit în caz de declanşare a alegerilor anticipate, Dragnea a replicat: ”Noi suntem pregătiţi de alegeri oricând, dar nu cred că preşedintele se gândeşte la asta”.

Ulterior, într-o emisiune la TVR, ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a fost mult mai tranşantă, invocând varianta suspendării preşedintelui în cazul în care ar refuză să numească un premier PSD.

„Vom merge la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu va putea să spună că nu este o majoritate. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Dacă nu se respectă Constituţia României, care spune foarte clar că, dacă există o majoritate calificată…În cazul în care preşedintele României nu va respecta Constituţia României este un motiv de suspendare a preşedintelui”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Citeşte şi: Mihai Tudose a demisionat. PSD i-a retras sprijinul politic premierului, cu un scor zdrobitor. Cine ar putea fi noul premier UPDATE

Ce spunea Klaus Iohannis despre nominalizarea unui al treilea premier PSD

Preşedintele Klaus Iohannis declara în 12 octombrie, pe fondul discuţiilor privind remanierea Guvernului: „Dacă şi acest Guvern ar cădea, ar rebui să îmi pun întrebarea la modul extrem serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze”.

Iohannis a precizat atunci şi că un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe temen mai lung, lucru pe care l-a spus şi la instalarea Guvernului Cioloş.

„Avem un partid care a câştigal alegerile, nu are decat să performeze”, a spus el, continuând: „Cine a câştigat să-şi facă treaba, să guverneze, să producă rezultate!”.

Citeşte şi: Carmen Dan a câştigat războiul cu Mihai Tudose. Declaraţiile ministrului de Interne, după demisia premierului

Ce prevede Constituţia

Conform articolului 85 din Constituţie, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Articolul 103 stabileşte că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Potrivit articolului 89, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Articolul 95 din legea fundamentală prevede că, „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”, iar „preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută”.

„Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui”, se mai arată în acelaşi articol.

DailyBusiness
Intervenție DE ULTIMĂ ORĂ de la Guvern! Mii de români pot cere suspendarea ratelor
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
A explodat bomba despre Băsescu. Acum s-a aflat totul: EL ESTE autorul
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Adevarul
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a fost călcată în picioare
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Revenire spectaculoasă la Pro TV! Vedeta a petrecut 27 de ani la pupitrul știrilor
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte de dispariție?!
Cancan.ro
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani. Sunt...'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ce cadou a primit o badantă româncă din Italia, din partea bătrânei pe care a îngrijit-o! Nepoților femeii nu le-a venit să creadă: „M-am simțit abandonată de voi toți”
Capital.ro
Rusia a fost atacată. Victorie totală pentru Zelenski. Explozie urmată de un seism (VIDEO)
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Inundațiile din Galați au afectat mii de locuințe și blocat drumuri
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!