CEZ: Scumpirea energiei de la 1 iulie este prima lecţie mai puţin plăcută a liberalizării pieţei

Scumpirea energiei electrice de la 1 iulie este prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței, iar autoritățile ar trebui să analizeze foarte bine situația, în special cea de pe piața de echilibrare, întrucât prețurile sunt în continuare foarte mari, a declarat, marți, Martin Zmelik, CEO al CEZ România.
Alina Costache
04 iul. 2017, 13:55
CEZ: Scumpirea energiei de la 1 iulie este prima lecţie mai puţin plăcută a liberalizării pieţei

El s-a referit la situația din primele luni ale anului, când prețurile energiei pe bursă au crescut la niveluri de două ori mai mari decât la finele anului trecut.

„Dacă încercăm să concluzionăm situația cu care ne-am confruntat în primăvară, aș spune că a fost prima lecție mai puțin plăcută a liberalizării pieței. Au fost traderi cu prețuri speculative. În plus, estimarea noastră pentru temperaturile din iarnă era cu cinci grade în plus față de ce a fost în realitate, iar acest lucru a avut un impact uriaș asupra consumului. Totodată, România dorește o integrare și este afectată de evoluția prețului de pe piețele din jur”, a spus reprezentantul companiei energetice, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, încă există anumite componente reglementate, nu doar pe partea de vânzare, ci și pe cea de distribuție care încă nu reflectă adevăratele prețuri din piață.

„Toată lumea se aștepta, după acele luni nebune de iarnă, că situația se va calma, dar prețurile sunt încă foarte mari pe piața angro. În opinia noastră, autoritățile ar trebui să acorde mai multă atenție pe modul în care evoluează prețurile și să analizeze această situație și, în special, modul cum funcționează piața de echilibrare. Pentru noi, repet, aceasta este o consecință a liberalizării pieței și, în loc de speculații, am aprecia mai degrabă un set de soluții, în special pentru piața de echilibrare”, a mai spus oficialul CEZ România, potrivit Agerpres.

Zmelik a arătat că, împreună cu celelalte companii energetice din ACUE (Federația Companiilor de Utilități din Energie), CEZ România elaborează un studiu pe această temă, în urma căruia va veni cu sugestii pentru autorități.

La rândul său, Doina Vornicu, directorul de operațiuni al CEZ România, a arătat că, pentru CEZ Vânzare, creșterea de tarif la 1 iulie este de 8,81%, adică la 207,3 lei pe MWh pentru CPC, componenta de piață concurențială.

„Dacă lucrurile merg într-o dinamică normală, noi anticipăm pentru trimestrul IV un preț de 188 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul I din 2018, minimum 198 de lei pe MWh”, a estimat ea.

Vornicu a subliniat că prețul energiei este în continuare mare, una dintre cauze fiind creșterea consumului în regiune.

„După cum observați, prețul energiei nu scade. Într-un fel există și explicații în piață: suntem într-o piață cuplată, unde crește consumul. Și în România a început să crească consumul și anticipăm și o dezvoltare economică ce nu poate să aibă loc în absența unei creșteri de consum de energie electrică”, a spus directorul de operațiuni.

Vornicu a arătat că liberalizarea pieței îi va determina pe consumatori să fie mai responsabili în privința estimării propriului consum de energie.

„Deschiderea pieței este un subiect interesant și fierbinte pentru toată lumea. CEZ este și furnizor de ultimă instanță în zona Olteniei, și furnizor pe piața liberă în toate zonele din țară. Deschiderea pieței pentru casnici înseamnă, pe de o parte, mai multă flexibilitate din punctul de vedere al clienților în alegerea unui partener, dar înseamnă și mai multă responsabilitate din partea clientului să cunoască exact câtă energie are nevoie să consume, să comunice cu furnizorul aceste lucruri, să-și asume responsabilitatea dacă acea cantitate este mai mare sau mai mică, deci există un dialog și o responsabilitate crescută”, a subliniat Doina Vornicu.

Piața energiei electrice se va liberaliza complet pentru consumatorii casnici de la 1 ianuarie 2018.

CEZ România a încheiat anul trecut cu pierderi de 229 de milioane de lei, după un rezultat negativ de 410 milioane de lei în 2015, arată datele furnizate marți de reprezentanții companiei. Pierderile au fost cauzate de un provizion pentru mijloace fixe, dar și de amânarea unor certificate verzi în valoare de 150 de milioane de lei. În același timp, valoarea indicatorului EBTDA a crescut cu 8%, ajungând la 466 milioane de lei.

Totodată, numărul minutelor de întreruperi neplanificate per consumator a scăzut anul trecut la 330, de la 828 de minute în 2012, iar numărul penelor de curent per consumator a fost de 3,8, față de 6,5 în 2012.

Citeşte şi Consumul de energie electrică a crescut cu 49% sâmbătă, în Bucureşti

 

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mașinile pe care un mecanic nu le-ar cumpăra niciodată. Modele care nu merită achiziționate nici măcar second hand
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin pentru proprietarii de apartamente. Statul te taxează. Dai declarație în 30 zile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Senatori americani cer investigarea convorbirilor lui Elon Musk cu oficiali ruși
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! Undă de ȘOC în toată EUROPA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara