Cezar Preda a spus că se numără printre cei care au avut un raport critic la adresa Azerbaidjanului. „În raportul făcut de comisia independentă sunt analizate toate rapoartele pentru Azerbaidjian din 2001 până în 2018. Acolo au analizat cazuri de corupţie, cazuri de lobby, cazuri de cadouri şi cazuri de aşa zisă conduită etică. Nu au nicio legătură cu corupţia. Chipurile nu am fost atât de drastici în activitate, că familia mea a fost cu un an înainte de acel raport în Azerbaidjian la Jocurile Europene. Le-am demontat pe toate şi cu asta-basta. Asta e marea poveste de corupţie. Sunt obligat să mă suspend din funcţia de preşedinte al grupului PPE până joi. Joi se va lua o decizie în comisia de regulament şi imunităţi, unde fiecare îşi prezintă poziţia”, a spus Cezar Preda, citat de Mediafax.
Potrivit raportului, politicianul român a încălcat mai multe paragrafe din Codul de Conduită pentru raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Codul de Conduită al Comitetului de Monitorizare.
Scandal de corupţie la APCE. Cezar Preda este acuzat că a încălcat codul de conduită al raportorilor
„În ceea ce îl priveşte pe domnul Preda, Organismul de Investigaţie nu a găsit dovezi directe că ar fi solicitat sau că ar fi fost subiectul unei influenţe nepotrivite în calitate de co-raportor în Azerbaidjian în Comitetul de Monitorizare. Acuzaţiile de corupţie şi conflict de interese formulate împotriva sa de domnul Ilgar Mammadov nu au fost susţinute de alte dovezi în afară de faptul că ar exista la Bucureşti o statuie a preşedintelui (azer) Heydar Aliyev (paragraful 110). Acest lucru nu are nicio relevanţă privind acuzaţiile formulate la adresa domnului Preda”, se arată la punctul 592 din raport.
„Organismul de Investigaţie notează că un număr de martori şi-au exprimat impresiile şi îngrijorările cu privire la comportamentul neobişnuit al d-lui.Preda în cursul vizitelor acestuia în Azerbaidjian în calitate de co-raportor în cadrul Comitetului de Monitorizare. De exemplu, potrivit declaraţiilor martorilor, a afişat un interes personal cu privire la această ţară, invitându-şi chiar membrii familiei să-l acompanieze în misiune; costurile şederii sale au fost acoperite într-o manieră neobişnuită, nu a fost activ în munca sa şi nu a participat la un număr de evenimente oficiale, iar în acelaşi timp s-a deplasat prin ţară, în afara aranjamentelor oficiale de protocol ale APCE, iar comunitatea diplomatică din Baku considera că domnul Preda avea unele interese de afaceri în această ţară (paragrafele 111-112)”, potrivit punctului 593 din raportul APCE.
În cele din urmă, la punctul 594 se arată că: „domnul Preda nu a răspuns cererilor de a fi audiat de Organismului de Investigaţie, care nu a putut să discute aceste chestiuni cu el. Organismul de Investigaţie consideră că nu există motive să pună la îndoială credibilitatea martorilor care au făcut declaraţiile de mai sus ori acurateţea evenimentelor descrise. Aşadar, Organismul de Investigaţie stabileşte că, indiferent dacă a fost subiectul unor influenţe nepotrivite, domnul Preda nu a acţionat ca un raportor responsabil care să se abţină de la gesturi ce ar putea pune la îndoială neutralitatea sa, aşa cum prevede paragraful 1.1.4 din Codul de Conduită pentru raportorii Adunării Parlamentare (paragraful 518) şi Codul de Conduită al Comitetului de Monitorizare (paragraful 526). Mai mult, nu a abordat misiunea de informare în această ţară într-o manieră conformă cu mandatul de raportor, în concordanţă cu paragraful 2.1 din Codul de Conduită al raportorilor Adunării Parlamentare.”