„Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a făcut o afirmaţie în nume personal şi total greşită şi neacoperită de analiza partidului atunci când a spus că PDL ar depune o moţiune de cenzură. PDL nu depune o moţiune de cenzură. O moţiune de cenzură nu se poate depune decât cu sprijinul tuturor partidelor din opoziţie. Lipsa unei coeziuni a opoziţiei îi permite domnului Ponta să facă absolut orice”, a precizat Cezar Preda.
El a arătat că parlamentarii PDL au depus amendamente pentru a îmbunătăţi proiectul legislativ al Guvernului referitor la despăgubiri.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, după întrevederea cu premierul Victor Ponta, că Uniunea a decis, prin vot, să nu semneze o moţiune de cenzură dacă aceasta va fi făcută ca urmare a angajării răspunderii Guvernului asupra legii privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate.
Şi liderilor senatorilor PPDD, Tudor Barbu, a anunţat, marţi, după întrevederea dintre premierul Victor Pontra şi grupurile acestei formaţiuni, că PPDD nu va semna o eventuală moţiune de cenzură iniţiată după angajarea răspunderii Guvernului pe Legea retrocedărilor.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că PDL a avut discuţii cu reprezentanţi ai UDMR şi ai PPDD pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul restituirii proprietăţilor, aceste discuţii urmând să continue.
Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a anunţat, duminică, răspunzând unei întrebări, că PDL va încerca să depună o moţiune de cenzură în legătură cu Legea despăgubirilor dacă toate partidele de opoziţie vor agrea acest lucru, menţionând că este vorba despre „o decizie în lucru”.
Proiectul de lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea miercuri, stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
„Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată”, se arată în Constituţie.
Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. PDL nu dispune însă de un număr suficient de parlamentari pentru a iniţia o moţiune de cenzură.