„La Consiliul Europei, România se află în acest moment în faţa unei iniţiative a liderului grupului socialiştilor de a monitoriza ţara noastră pe funcţionarea democratică a instituţiilor statului. Este obligaţia înregii clase poltice româneşti, în condiţiile în care există un pact de coabitare între Preşedinţie şi Guvern şi în condiţiile în care problemele anunţate anul trecut au început să fie soluţionate, este obligaţia întregii clase politice să fie solidară. Nu numai că am semnat scrisoarea, dar am fost şi unul dintre iniţiatorii ei, iar demersurile au vizat ţara mea, şi nu raportul putere-opoziţie”, a explicat Cezar Preda, membru al delegaţiei României la APCE.
De asemenea, Preda a mai spus că el a cerut ca la reuniunea forului european să vină şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
„Tot eu am cerut şi acest lucru s-a realizat ca ieri, alături de premierul Victor Ponta, să vină şi preşedintele Camerei Deputaţilor pentru a avea o greutate şi a arătat interesul atât al Executivului, cât şi al Legislativului ca România să fie considerată o ţară cu o democraţie consolidată. Problemele de dispute politice le ducem în interior, nu în exteriorul ţării”, a precizat Cezar Preda.
El a mai spus că scrisoare a fost semnată de toţi membrii delegaţiei României.
„Niciodată nu a fost mai unită delegaţia României ca acum”, a adăugat Cezar Preda.
Liderul USL, premierul Victor Ponta, a anunţat că toţi parlamentarii români de la Strasbourg, inclusiv cei ai opoziţiei, au semnat o scrisoare adresată APCE în care se spune că România nu are probleme cu funcţionarea instituţiilor democratice, el apreciind că este un gest de solidaritate „extraordinar”.
Premierul a fost, miercuri, la Strasbourg, pentru întâlniri cu membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).