„Sunt două proiecte mari, primordiale pentru CFR Călători și anume achiziția de material rulant, respectiv modernizarea parcului de material rulant prin achiziția de rame electrice și achiziția de automotoare Diesel. Sunt două proiecte care însumează peste 500 de milioane de euro, durata de derulare fiind până în 2020, la care se adaugă cei doi ani în plus de implementare, așa cum este regula la fondurile europene. În afară de asta, în paralel, din surse proprii, avem și alte investiții de făcut. În cursul acestui an, 2016, dorim să modernizăm 30 de vagoane seria 2176 pentru care avem acord-cadru și avem și banii prevăzuți în planul de investiții din fonduri proprii”, a spus Szentes, potrivit Agerpres.
Costurile pentru modernizarea celor 30 de vagoane sunt în jur de 42 de milioane de lei, vagoanele de clasa I fiind mai scumpe.
„Cele de clasa I sunt un pic mai scumpe, iar media este în jur de 1,4 milioane lei bucata. Prețurile variază în intervalul 1,38 milioane de lei — 1,44 milioane de lei, în total cam 42 de milioane de lei. Dacă am primi și bani de investiții de la bugetul de stat, am putea să facem mai multe”, a menționat directorul general.
Potrivit acestuia, acordul-cadru permite chiar modernizarea unui număr de 70 de vagoane.
„Avem și seriile de vagoane care ar putea fi modernizate. Este o serie din care am recepționat deja un vagon în luna decembrie 2015, în ultima zi a anului, pe 31 decembrie, care este realizat de producătorul consacrat de la Grivița”, a precizat el.
În afara acestor vagoane, care vor intra din nou în parcul CFR Călători, care vor fi ca și noi, compania intenționează să modernizeze alte 40 de vagoane Corail din seria 2190. Din total, 15 bucăți sunt prevăzute în planul de investiții aferent lui 2016.
„Aceste vagoane pot ajunge la viteze de până la 200 km/oră, au surse multi-tensiune și pot fi folosite în componența trenurilor noastre care ajung la Viena. Stația Viena are un specific — și anume folosirea unor surse de 1000 de Volți curent continuu și noi trebuia să adaptăm aceste serii de vagoane corespunzător acestei situații. Astfel, cele 15 vagoane vor intra în componența trenului Dacia”, a explicat șeful CFR Călători.
În ceea ce privește achiziția de noi automotoare Diesel și rame electrice, Iosif Szentes a spus că i-ar plăcea ca în parcul CFR Călători să existe material rulant realizat în România.
„Am fi onorați să avem în parcul nostru rame electrice sau rame diesel construite în România, de la SC Astra Vagoane Călători SA, SC Softronic SRL, Remarul 16 Februarie SA, Electroputere VFU Pașcani SA sau de la alți producători autohtoni de material rulant, pentru că, în primul rând, sunt făcute la noi, sunt ceva specific nouă și, în final, demonstrează că industria românească nu a murit de tot, mai ales industria de profil. Suntem, însă, limitați într-un fel și de timp și de numărul de vehicule care trebuie produse în acest timp. Orice licitație la noi în țară va dura mult, deci, probabil că la sfârșitul anului, va trebui să ne bucurăm dacă vom avea contractul încheiat. Să sperăm că la finele anului vom avea contractele încheiate, pentru că noi dorim să cumpărăm și rame electrice și rame Diesel pe care să le folosim pe infrastructura în curs de reabilitare sau care s-a reabilitat deja. Asta înseamnă că până la finalul anului 2020 mai rămân patru ani de lucru, patru ani în care trebuie să fie livrate aceste 70-80, până la 100 de trenuri, rame electrice, respectiv automotoare. Nevoia noastră, cu cât trece timpul, începe să devină mai mare, deci probabil că ritmul ar trebui să fie de trei vehicule/lună, astfel încât să putem consuma atât banii care vor veni de la UE, dar și pe cei care vor fi obținuți de la bugetul de stat”, a argumentat directorul companiei naționale de transport feroviar.
El a precizat că, deocamdată, compania se bazează atât pe banii Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), dar și pe contribuția statului. Astfel, pentru prima perioadă de programare 2014 — 2020, pe cele două axe prioritare — Axa 1 și Axa 2.6 — sunt prevăzuți peste 270 de milioane de euro pentru operatorii de transport feroviar, pentru achiziții de material rulant.
Referitor la repararea materialului rulant, Szentes a subliniat că firmelor de profit le-ar trebui cinci ani să repare tot ce are de reparat CFR Călători.
„Necesarul nostru de reparat, numai la materialul rulant motor — deci locomotive electrice, Diesel și LDH-uri, respectiv automotoare Desiro — însumează 560 milioane de lei. Până acum, cu toate că am avut bani mulți, niciodată nu au consumat suma alocată pentru reparații din cauză că firmele reparatoare nu au avut capacitate. Anul acesta am pus un pariu cu reparatorii, cu unii dintre ei, că nu vor putea realiza toate reparațiile de care avem nevoie”, a afirmat oficialul companiei.
Citeşte şi