CFR Cluj primeşte peste 17 milioane de euro de la UEFA, Steaua de patru ori mai puţin

UEFA a dat publicităţii sumele pe care le-au primit echipele româneşti în ediţia 2012/2013 a cupelor europene. Astfel, Steaua, echipa cu cel mai lung parcurs, care a ajuns până în optimile de finală ale Ligii Europa, a încasat 4,3 milioane euro, în timp ce CFR Cluj, care a fost aproape de calificarea în primăvara Ligii Campionilor, primeşte 17,3 milioane euro.
Daniel Spătaru
23 iul. 2013, 18:06
CFR Cluj primeşte peste 17 milioane de euro de la UEFA, Steaua de patru ori mai puţin

Steaua a primit 4.366.707 de euro pentru participarea în ediţia trecută a Ligii Europa, unde a ajuns până în optimile de finală, după ce în sezonul 2011/2012 a încasat 3.136.783 de euro, informează site-ul oficial al UEFA, citat de Mediafax.

Steaua a ajuns până în optimile de finală, fază în care a fost eliminată de Chelsea. Suma primită de echipa din Bulevardul Ghencea este formată din 1.300.000 de euro bonus pentru calificarea în grupe (acelaşi pentru toate echipele), 800.000 de euro bonus pentru rezultatele obţinute în Grupa E, 400.000 de euro bonus pentru accederea în 16-imi de pe primul loc al grupei, alt bonus de 200.000 de euro pentru calificarea 16-imi, 1.316.707 de euro „market-pool” şi 350.000 de euro pentru calificarea în optimi.

Chelsea, câştigătoarea Ligii Europa, venită din Liga Campionilor, a încasat 10,7 milioane de euro numai în această competiţie, în timp ce finalista Benfica a câştigat 5,7 milioane de euro.

Cel mai mult a primit însă echipa turcă Fenerbahce (11.181.270 de euro, cu un market pool de 6.581.270).

În ceea ce o priveşte pe echipa care ne-a reprezentat sezonul trecut în Liga Campionilor, CFR Cluj, a încasat 17.302.000 milioane de euro, sumă mai mică decât cea primită de Oţelul, 18.382.000 de euro, echipă ce nu a obţinut nici un punct în grupele competiţiei.

CFR Cluj, care a „strâns” 10 puncte, ratând la rezultate directe cu Galalasaray calificarea în optimi de finală, a primit 8,6 milioane de euro pentru prezenţa în grupe, 3,5 milioane de euro bonus de performanţă (trei victorii a câte un milion de euro şi un egal, care este recompensat cu 500.000 de euro) şi 5,202 milioane „market-pool” (drepturi TV).

Diferenţa între banii încasaţi de Oţelul şi cei ai CFR-ului vine în special din schimbarea modului de calcul al „market-pool-ului”. În 2011/2012, Oţelul a primit 11,182 milioane de euro din drepturile de televizare, faţă de cele 5,202 milioane încasate de ardeleni. Totuşi, CFR Cluj a primit mai mult pentru calificarea în grupe, 8,6 milioane de euro, faţă de 3,9 milioane de euro în cazul Oţelului.

În Liga Campionilor, cei mai mulţi bani nu i-au încasat finalistele competiţiei, câştigătoarea Bayern Munchen (55,046 milioane de euro) şi Borussia Dortmund (54,161 milioane de euro), ci Juventus Torino (65,315 milioane de euro), formaţie eliminată în sferturile de finală. Această situaţie a fost posibilă datorită cotei foarte mari din drepturile de televizare ce i-a revenit grupării torineze – 44,815 milioane de euro, mai mult decât dublu faţă de cota campioanei Europei, Bayern – 19,146 milioane de euro.

CFR Cluj deţine în România recordul de bani încasaţi de la UEFA pentru participarea în grupele LC, cu suma de 18,412 milioane de euro primită în ediţia 2010/2011.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Obiceiul la care e bine să renunți dacă ai peste 50 de ani. Efectul se poate vedea și într-o lună de zile
Capital.ro
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Playtech.ro
Mihai Bendeac, UMILIT după ce l-a parodiat pe Andrei Versace. Ce a postat după MOARTEA lui
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Israel rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu, afirmă Netanyahu înaintea vizitei în Washington
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!