CFR: Nu au fost încălcate prevederile legale în cazul trenului blocat patru ore pe câmp, în Gorj

Compania CFR arată că în cazul trenului blocat în Gorj s-au luat măsurile necesare pentru remedierea defecţiunilor şi reluarea în siguranţă a circulaţiei, "fără încălcarea prevederilor legale", defecţiunea fiind provocată de ruperea pantografului locomotivei, din cauza stratului gros de chiciură.
Romania TV
26 dec. 2013, 16:12
CFR: Nu au fost încălcate prevederile legale în cazul trenului blocat patru ore pe câmp, în Gorj

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a solicitat directorilor CNCF CFR și SNTFC CFR Călători explicații cu privire la trenul de pe ruta Petroşani-Craiova rămas blocat pe câmp, marţi, în judeţul Gorj, aproximativ patru ore, considerând că situaţia este „o consecință a managementului defectuos”. Potrivit ministerului Transporturilor, managerii nu au luat măsurile necesare în acest caz, încălcând prevederile legale, iar consiliile de administraţie, conform legii, nu au intervenit în supravegherea activităţii managerilor pentru a asigura un transport civilizat călătorilor.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a arătat joi, într-un comunicat de presă că la intervenţia de marţi 24 decembrie „s-au luat măsurile necesare pentru remedierea defecţiunilor şi reluarea circulaţiei feroviare în condiţii de siguranţă, fără încălcarea prevederilor legale în caz de eveniment/incident feroviar”.

Reprezentanţii companiei feroviare au precizat că defecţiunea la linia de contact a fost provocată de ruperea pantografului locomotivei care remorca trenul de călători 2080, între staţiile Târgu Jiu-Lunca Budieni-Copăcioasa.

„Angajaţii SC Electrificare CFR, filială a CNCF CFR SA, au intervenit pe firul I între staţiile Târgu Jiu – Lunca Budieni–Copăcioasa pentru remedierea defecţiunilor produse la linia de contact după ruperea pantografului trenului de călători. Ruperea pantografului, care a provocat scoaterea accidentală de sub tensiune, s-a produs din cauza stratului gros de chiciură depus pe linia de contact”, a precizat sursa citată.

De asemenea, arată reprezentanţii companiei CFR SA, echipele feroviare au intervenit la faţa locului cu o locomotivă de ajutor pentru retragerea în cea mai apropiată staţie a unui tren de marfă rămas fără tensiune tot în zona respectivă, cu drezină pentru asigurarea pantografului la trenul de călători şi cu forţă umană pentru remedierea defecţiunilor la linia de contact.

Reprezentanţii companiei au prezentat etapele intervenţiei pentru remedierea defecţiunii şi reluarea circulaţiei. Astfel, la ora 06.50 s-a produs scoaterea accidentală de sub tensiune pe distanţa Târgu Jiu – Gilort (secţia Târgu Jiu – Filiaşi) din cauza ruperii pantografului locomotivei EA, care remorca trenul de călători 2080. Mecanicul trenului a solicitat locomotivă de ajutor şi echipă de intervenţie pentru linia de contact. Pe secţia Târgu Jiu – Lunca Budieni – Copăcioasa au rămas fără tensiune două trenuri, respectiv trenul de călători 2080 cu pantograful rupt (pe fir 1 al liniei duble Lunca Budieni – Copăcioasa) şi trenul de marfă 89318 (pe linia simplă Târgu Jiu – Lunca Budieni)

Ulterior, la ora 08.07, a fost îndrumată din remiza CFR Călători – Târgu Jiu locomotiva de ajutor diesel DHC 060, iar la ora 09.02, trenul 89318 a fost retras în staţia Târgu Jiu cu locomotiva de ajutor. Cinci minute mai târziu, la ora 09.07, a fost îndrumată drezina pantograf pentru asigurarea pantografului locomotivei trenului 2080.

La ora 09.38 a fost repus sub tensiune firul 2 pe distanţa CopăcioasaLunca Budieni şi s-a reluat circulaţia pentru restul trenurilor pe firul 2. Aproape o oră mai târziu, la 10.41, trenul 2080 a fost retras în Copăcioasa, având o întârziere de 234 de minute, fiind anulat pe restul distanţei. Cei 36 de călători din trenul 2080 au fost preluaţi, la ora 11.00, cu trenurile 1824 şi 2082.

„Menţionăm că toate măsurile operative întreprinse de angajaţii feroviari au avut ca principal scop în primul rând restabilirea în condiţii de siguranţă a circulaţiei feroviare în zona respectivă prin respectarea instrucţiilor de lucru în astfel de cazuri şi, nu în ultimul rând, reducerea pe cât posibil a timpilor de staţionare a trenurilor aflate în graficul de circulaţie”, a precizat sursa citată.

În urma defecțiunii, trei trenuri de călători au înregistrat întârzieri totale de 382 de minute, respectiv trenul 2080, care a avut pantograful rupt – 234 minute, trenul 2091 – 101 minute şi trenul 2082 – 47 minute.

„CFR SA cere scuze public nu numai celor 36 de călători din trenul 2080, ci tuturor călătorilor aflaţi în trenurile care marţi, 24 decembrie 2013, din cauza acestui incident feroviar produs de vremea nefavorabilă, au ajuns cu întârziere la destinaţie şi asigură publicul călător că pentru orice eveniment produs pe căile ferate, conducerea companiei gestionează situaţia conform instrucţiilor şi prevederilor legale, iar personalul de specialitate depune eforturi susţinute în timpul intervenţiilor, astfel încât circulaţia trenurilor să fie reluată în primul rând în condiţii de siguranţă, şi nu în ultimul rând, să reducă pe cât posibil timpul de staţionare”, au mai arătat reprezentanţii companiei.

Aceştia s-au referit şi la situaţia financiară a Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, arătând că, în contextul în care la ultima rectificare bugetară companiei nu i s-a mai alocat subvenţia pentru mentenanţă şi funcţionare a infrastructurii, prin măsurile operaţionale adoptate, pe termen scurt, de actualul management al companiei (numit în aprilie 2013), s-au achitat toate datoriile la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale (somaj, sănătate şi CAS), iar compania s-a menţinut pe profit, conform datelor contabile pe primele 11 luni ale acestui an.

„În urma analizei economico-financiare centralizate, rezultatul operaţional (EBITDA) realizat la 30 noiembrie 2013 este cu 31,2% mai mare (166,1 mil. lei), faţă de cel realizat la 31 martie 2013 (126,5 mil. lei). În ceea ce priveşte capitolul arierate, acestea s-au redus cu 26,5% faţă de cele înregistrate la 31 martie 2013, iar creanţele au scăzut cu 26,9%, comparativ de cele înregistrate la sfârşitul trimestrului I 2013”, potrivit susei citate.

De asemenea, reprezentanţii companiei au menţionat că au fost îndeplinite toate cele 37 de condiţionalităţi scadente în anul 2013, prevăzute în Acordul de Împrumut BERD 44.271, semnat de CFR SA şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

„Printre iniţiativele de eficientizare economică adoptate de echipa managerială pe termen scurt, CFR SA şi-a respectat angajamentele asumate în faţa instituţiilor financiare internaţionale şi s-a încadrat în ţintele prevăzute pentru acest an în Scrisoarea de Intenţie, semnată cu Fondul Monetar Internaţional şi Memorandumul de Înţelegere cu Uniunea Europeană”, au adăugat reprezentanţii companiei.

Raportul de activitate al CFR SA pe anul 2012, situaţia financiară a anului 2012, raportarea contabilă aferentă semestrului I 2013 şi hotărârile AGA 2013 sunt publicate pe ambele site-uri ale CFR SA, atât cel vechi, cât şi cel nou aflat în reconstrucţie, se mai arată în comunicatul citat.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, arăta marţi, într-un comunicat de presă, că situaţia privind trenul InterRegio pe ruta Petroşani – Craiova rămas blocat pe câmp, aproximativ patru ore, între localităţile Lunca Budieni şi Copăcioasa, judeţul Gorj, este „o consecință a managementului defectuos și a lipsei de preocupare” atât a consiliilor de administrație cât și a directorilor CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători SA.

„Nu este posibil ca timp de patru ore, călătorii să înghețe într-un tren, în timp ce oamenii cu funcții înalte din aceste societăți stau bine-mersi la căldură. Modul în care conducerile celor două companii au tratat această situație ne arată de fapt calitatea slabă a actului de management. Cei din fruntea companiilor au demonstrat că sunt mai degrabă interesați de salariile consistente decât de călători. Această atitudine explică de altfel și rezultatele nesatisfăcătoare ale CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători SA”, a spus Ramona Mănescu, citată în comunicat.

Potrivit ministerului Transporturilor, managerii nu au luat măsurile necesare în acest caz, încălcând prevederile legale, iar consiliile de administraţie, conform legii, nu au intervenit în supravegherea activităţii managerilor pentru a asigura un transport civilizat călătorilor.

În consecinţă, consiliile de administraţie trebuie să ia măsuri atât împotriva conducerilor acestor companii, cât şi a persoanelor responsabile implicate în acest caz. De asemenea, conform prevederilor legale, membrii consiliilor de administrație răspund în solidar cu directorii pe care i-au numit în funcții pentru prejudiciile cauzate de aceștia”, se mai arăta în documentul citat.

Trenul InterRegio pe ruta Petroşani – Craiova a rămas blocat pe câmp, marţi, aproximativ patru ore, între localităţile Lunca Budieni şi Copăcioasa, judeţul Gorj, din cauza unei defecţiuni la locomotivă, călătorii fiind preluaţi de alte două garnituri.

„S-a rupt pantograful numărul doi, a cerut ajutor, s-a trimis benzină în curentă pentru remediere şi s-a remediat. Trenul a ajuns în halta Lunca Budieni la ora 10.41, cu o întârziere de 234 de minute. Oamenii nu au aşteptat în tren, pentru că i-am urcat în alte două trenuri. Vorbim de patru -cinci persoane”, spuneau atunci reprezentanţii Regionalei CFR Craiova.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se dau câte 800 lei. ANAF te va verifica. Depui declarație pe propria răspundere cum i-ai cheltuit
Playtech.ro
Ce conține carnea de mici vândută în supermarketurile din România înainte de 1 Mai. „Surpriza” din compoziție, semnalată de APC
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Pericol într-o zonă din România. Apa e periculoasă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Elena Udrea, OUT din închisoare?! Avocatul ei a dat imediat vestea uriașă: E aritmetică!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Rusia, China și Iran își întind tentaculele în Africa. Planul lui Putin pentru o nouă ordine mondială, fără Occident
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre