CFR SA a plătit peste 27 de miliarde de euro pentru investiţii în ultimii ani, dar infrastructura e tot prăbuşită. Cum s-a schimbat macazul modernizărilor

CFR SA a încheiat, doar în perioada ianuarie 2018 - august 2024, 1.769 de contracte pentru lucrări de construcții de căi ferate, studii de fezabilitate și alte servicii cu o valoare cumulată de peste 27 de miliarde de euro, mai precis 27.078.730.719,00 euro.
Filip Stan
30 sept. 2024, 17:40
CFR SA a plătit peste 27 de miliarde de euro pentru investiţii în ultimii ani, dar infrastructura e tot prăbuşită. Cum s-a schimbat macazul modernizărilor

Aproape toată infrastructura CFR este într-o stare avansată de degradare și aproape nu este zi în care să nu auzi că trenurile au întârzieri uriașe sau că au deraiat din cauză că liniile „se află într-o stare jalnică”, deși sumele investite ar trebui să se reflecte în viteza și confortul călătorilor.

Angajări 2024. Lidl vs Kaufland, cine oferă salariu mai mare, plus transport, tichete de masă, mentorat şi asigurare privată de sănătate

Ce este însă un mare secret, e modul în care s-au cheltuit banii alocați de la bugetul de stat pentru căile ferate. O simplă căutare pe https://sicap.ai/licitatii/autoritate/472 arată că CFR SA a încheiat, doar în perioada ianuarie 2018 – august 2024, 1.769 de contracte pentru lucrări de construcții de căi ferate, studii de fezabilitate și alte servicii cu o valoare cumulată de peste 27 de miliarde de euro, mai precis 27.078.730.719,00 euro.

Suma este fabuloasă, având în vedere că infrastructura feroviară nu este nici măcar întreținută, darămite modernizată, Și semn că mulți dintre acești bani au fost  „deraiați” sau trecuți pe linie moartă. Cele mai multe dintre marile contracte de modernizare atribuite în ultimii ani, cu valori de miliarde de Euro, au fost „deraiate” preponderent către prietenii „strategici” ai României de prin Franța, Italia sau alte țări europene, care ne promit viteze ale trenurilor de 160 km/h la finalizare, deși lucrările sunt mult întârziate și există riscul pierderii fondurilor europene.

În schimb, „micile” contracte de modernizări de tip Quick Wins, care vizează ridicarea restricțiilor de viteză, dar și contractele de reparații și întreținere curentă, care nu țin pasul cu ritmul degradării liniilor ferate au fost dirijate și către companiile autohtone. Unele dintre aceste contracte au fost acordate „vechilor prieteni” ai CFR-ului, pe binecunoscuta rețetă pusă în practică încă din anii 2000 de către „țarul CFR” Mihai Necolaiciuc, scăpat și de ultimul dosar penal în 2023. Și, când „vechii prieteni” au la dispoziție și un vehicul de șantaj pentru a-i impulsiona pe factorii decidenți și a le arăta calea cea bună (desigur, nu ferată) pentru direcționarea fondurilor statului, lucrurile stau și mai bine.

TICHETE DE MASĂ 2024. Ce nu se poate cumpăra cu bonurile de masă majorate de la 1 octombrie, amenzile sunt uriaşe

Un astfel de „prieten” este și Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA (CUI 15607567), deținută din ianuarie 2022 de Gheorghe Ciuvăț (66,66%) și Cezar Cosmin Botez (33,34%), după ce fostul acționar Liviu Șaramăt și-a transferat acțiunile către cei doi. Despre Gheorghe Ciuvăț. Despre Liviu Șaramăt, un norocos beneficiar al despăgubirilor „cu cântec” acordate de ANRMAP și despre Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA, și mai norocoasa câștigătoare a multor contracte cu regionalele CFR, precum cele din Brașov sau Cluj s-a mai scris. S-a scris însă mai puțin despre noul asociat, Cezar Cosmin Botez și chiar mai puțin despre instrumentul său de șantaj, compania Club Feroviar SRL (CUI 15957066), unde este asociat unic.

În 2022, când Cezar Cosmin Botez a devenit asociat al Antreprizei de Construcții Căi Ferate SA, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 43.142.864 lei, aproape dublă față de cea din 2021, de 22.487.304 lei. În 2023, deși cifra de afaceri a scăzut la 32.556.409 lei, tot a rămas mai mare cu 45% față de cea din 2021.

De pildă, tot datele SEAP arată că în perioada 04.01.2023 – 25.06.2024, Sucursala Regională CF Craiova, condusă de către Ninel Cercel, a atribuit companiei lui Cezar Cosmin Botez 7 contracte pentru lucrări de modernizare și de reparații pentru ridicare restricții de viteză pe aparate de cale și pe linii curente și directe cu o valoare de 52.254.960 lei.

Cu Sucursala Regională CF Timișoara, Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA a încheiat 11 contracte în perioada 24.09.2020 – 22.02.2024 cu o valoare totală de 33.798.822 lei, cele mai „babane” fiind încheiate în perioada actualului director interimar, Adrian Victor Istrati.  Și în 2022, când Ministerul Transporturilor mărea un contract atribuit constructorilor Wiebe și Swietelsky cu un milion de Euro, directorul Adrian Istrati era „menajat” pentru că nu conducea el Regionala Timișoara la vremea licitației.

La Regionala Galați, în perioada 25.08.2020 – 19.02.2024, Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA a încheiat 12 contracte în valoare de 22.810.288 lei, 8 dintre acestea fiind semnate în perioada actualului director Gabriel Oprea. Și despre acesta, numai de bine, în condițiile în care, în februarie 2024, Gabriel Oprea a semnat un contract cu compania Arcada Company SA Galați pentru modernizarea firului I al căii ferate Bărăgan – Moldova la o valoare de patru ori mai mare decât în cazul modernizării firului II. Jurnalistul de la clubferoviar.ro argumenta că această creștere considerabilă „are cauze obiective”, ceea ce nu trebuie să ne mire, în condițiile în care câștigătorul contractului, Arcada Company SA Galați este una dintre companiile preferate ale site-ului, vechi partener al „Summitului Zilele Feroviare”, organizat chiar de către Club Feroviar SRL.

Relația dintre Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA și Sucursala Regională CF Cluj și Petru Ceșa este mai veche, însă a devenit una de dușmănie pe față din momentul în care compania lui Cezar Cosmin Botez nu a mai obținut contracte de la Regionala Cluj. Mai întâi, în decembrie 2019, Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA (la acea vreme denumită Romfer Construct SA), a contestat atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări având ca obiect „Înlocuirea aparatelor de cale 17, 41, 26 și consolidarea liniilor II și III directe din stația Cluj-Napoca Est – SRCF Cluj”, organizată de Sucursala Regională CF Cluj și câștigată de compania cu capital austriac Swietelsky Construcții Feroviare SRL (actuala Swietelsky Construct SRL). În februarie 2020, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a admis contestația prin Decizia nr. 179/C10/2680 și a dispus continuarea procedurii de atribuire. După care, a început circul. Pe deoparte, Swietelsky a devenit sacul de box al jurnaliștilor de la clubferoviar.ro, după ce în 2016 era prezentată tot de ei ca fiind una dintre „companiile importante din industria feroviară” și participa la Forumul Railway Pro de Tehnologie și Servicii Feroviare – „Inovare prin infrastructuri feroviare inteligente”, organizat de către Club Feroviar și Railway PRO. Pe de altă parte, și Petru Ceșa a fost luat în vizor, doar în 2023 clubferoviar.ro publicând zeci de articole despre cât de „penal” este acesta. În aceeași perioadă, Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA chema în judecată Sucursala Regională CF Cluj în nu mai puțin de cinci procese (4771/117/2023, 4165/117/2023, 4236/117/2023, 4411/117/2023 și 5922/117/2023) având ca obiect litigii privind achizițiile publice sau suspendarea executării actului administrativ de atribuire, solicitări respinse de toate instanțele din Cluj.

Sigur, ar mai fi multe de spus despre Antrepriza de Construcții Căi Ferate SA, care are contracte de modernizare și reparații chiar pe liniile pe care era cât pe-aci să se petreacă două mari tragedii în iunie și iulie 2024, prin deraierea a două trenuri de călători.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Pedro Sanchez cere răspunderea rețelelor sociale pentru impactul asupra societății și democrației
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București