Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a lansat în mediul online o campanie publică de conştientizare a pericolului de pe calea ferată atunci când sunt ignorate semnele şi indicatoarele de avertizare din zona feroviară, scrie news.ro.
„Prin această campanie publică de conştientizare a pericolului existent în zona feroviară, CFR SA doreşte să tragă un semnal de alarmă în special în rândul tinerilor care ignoră semnele şi indicatoarele de avertizare şi se aventurează pentru o fotografie în zonele interzise publicului, fiind astfel supuşi pericolului de electrocutare”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de CFR.
Citeşte şi Selfie devenit viral. Două gorile pozează ca oamenii, alături de paznicii unei rezervaţii din Congo
Conform sursei citate, deşi este interzis şi periculos să facă poze pe calea ferată, în ultimii ani, 41 de persoane care au ignorat semnele de avertizare a pericolului au fost grav rănite, iar 15 persoane au murit pentru un selfie făcut la înălţime, pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare.
„Atenţie! Selfie-ul pe tren ucide! Tensiunea în linia de contact este de 27.000 V! Cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanţe mici. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet. Adică, fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o străpungere a aerului şi o descărcare electrică, formându-se astfel un arc electric. Arcul electric se formează la o distanţă mai mică de 1,5 metri de linia de contact şi este fatal”, arată reprezentanţii CFR.
Ei atrag atenţia, în special tinerilor, că este interzis şi periculos să se urce pe vagoane, să atingă cablurile electrice, şinele sau orice fel de instalaţie electrică sau să traverseze prin locuri nemarcate sau nesemnalizate.
Astfel, pentru siguranţă, trebuie folosite întotdeauna pasarelele, pasajele şi trecerile pietonale şi oamenii trebuir să fie atenţi la tren, la zgomote şi la vibraţii.