Marcel Nicolaescu, consilier general si fost viceprimar al Capitalei, spune ca nu a fost respectat calendarul aprobat prin memorandumul de contopire a ELCEN cu RADET, memorandum aprobat de Guvern si potrivit caruia transferul actiunilor trebuia facut de vara trecuta.
„Doresc sa atrag atentia pana cand nu este prea tarziu vizavi de modul voit in care se tergiverseaza avizarea acestei hotarari de guvern care are un scop prioritar pentru cetatenii Capitalei, sa realizam un serviciu public integrat de alimentare cu energie termica a populatiei la un tarif suportabil si la un efort suportabil pentru municipalitatea. Luna viitoare se fac aproape doi ani de la semnarea memorandumului care prevedea termene calendaristice de asa maniera incat vara trecuta trebuia sa aiba loc fuziunea ELCEN si RADET . Nu numai ca nu s-a facut fuziunea, dar avem un proiect de hotarare de Guvern care nu este semnat de ministerele avizatoare – Ministerul Energiei, Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Finantelor si Ministerul Justitiei. De asta nu intra in sedinta de Guvern„, a spus Marcel Nicolaescu, potrivit hotnews.ro.
Acesta spune ca principalul vinovat este Ministerul Dezvoltarii, care refuza sa dea aviz pentru transferul actiunilor ELCEN de la Ministerul Economiei la municipalitate.
„De exemplu, Ministerul Dezvoltarii nu a dat aviz deoarece un secretar general, Adrian Niculescu, care a fost schimbat, a dat aviz negativ determinat de o nota a ELCEN-ului care argumenteaza ca nu este legal si oportun transferul. Aici s-a blocat proiectul. Acum ELCEN a redactat si mai multe argumente impotriva transferului”, a explicat Nicolaescu.
Acesta spune ca ELCEN nu doreste transferul la municipalitate deoarece inainte de transfer s-ar face un audit si s-ar descoperi urmatoarele nereguli:
– „contractarea cu mare intarzieire a licitatiei pentru reparatia ciclului combinat care este perla coroanei de cea mai inalta eficienta de la CET VEST. Din cauza intarzierii licitatiei, piesele de schimb au fost neconforme cu caietul de sarcini. Din iunie acest ciclu combinat nu functioneaza si la fiecare 10 zile se produce o pierdere de 1 milion de euro. Cine suporta pierderea? Bucurestenii”
– „neinregistrarea pe cheltuieli a unei facturi de 400 milioane lei emisa de Romgaz, penalitati la factura de gaze. In schimbul acestei facturi, au luat Eectrocentrale Mures la Romgaz si a fost predata ca fier vechi. Numai piesele de la palete de turbine valoreaza 40 milioane de euro. Cine suporta pierderea? Bucurestenii”, spune Nicolaescu.
– „supracompensarea a fost calculata eraonat si mincinos si declarata nula de catre ANRE, o supracompensare de 280 milioane lei care putea folosita la investitii”, spune Nicolaescu.
– „sunt studii pe care le-am facut si se poate ca aceste CET-uri sa fie racordate direct in reteaua TRANSGAZ si evitam un comision de distributie de 100 milioane dolari”, spune Nicolaescu.