S-a născut în 1969, în comuna Brusturoasa din județul Bacău. Avea 23 de ani când a plecat în Reggio Emilia, unde s-a specializat în arta culinară, participând la numeroase cursuri – unele susținute de bucătari celebri, între care Gualtiero Marchesi, considerat fondatorul gastronomiei moderne din peninsulă. A urmat și cursurile școlii numite Accademia di Nutrizione Culinaria, o instituție din Bologna care promovează alimentația sănătoasă.
De două ori premiată cu “Cinci stele de aur ale gastronomiei”, Chef Dorina Burlacu a primit și distincția “Aur pentru cariera în gastronomie” de la Asociația Bucătarilor din Italia.
Chef Dorina Burlacu, distinsă de două ori consecutiv, în 2022 și 2023, cu “Cinci stele de aur ale bucătăriei” de către Asociația Bucătarilor Italieni-Associazione Italiana Cuochi, a primit recent și “Aurul pentru cariera în gastronomie”.
Doctorul care schimbă halatul cu patrafirul. Povestea unui medic din Constanța care în fiecare duminică devine preot şi ţine slujbe la biserică
Chef Dorina Burlacu este primul bucătar de origine română care primește această înaltă distincție, în semn de recunoaștere a activității de cercetare și inovare în domeniul gastronomiei, anunță juriul Associazione Italiana Cuochi.
Medalia de Aur pentru Cariera în Gastronomie a fost acordată chef Dorina Burlacu de către Associazione Italiana Cuochi în inima “Cetății gustului”, la Florența. La evenimentul anual dedicat excelenței culinare de la Spazio Reale din Campi Bisenzio au fost premiați acei chefi selectați din cei peste 3.500 de bucătari italieni din toată lumea.
Gustul contează în aceeași măsură cu sănătatea
“Medalia de Aur a Carierei, acordată de Associazione Italiana Cuochi la Florența, este o recunoaștere a faptului că drumul pe care l-am ales, cel al gastronomiei dedicată sănătății, este cel corect. După 30 de ani de carieră, prin care am trecut prin toate etapele pe care un bucătar pasionat trebuie să le parcurgă, am ajuns la acel nivel în care pot să spun, în deplină cunoștință de cauză, că gustul contează cel puțin în aceeași măsură cu sănătatea. Mă voi dedica, alături de medicii nutriționiști și oncologi cu care colaborez deja, descoperirii acelor rețete care mențin sănătatea sau o readuc”, spune Dorina Burlacu.
Povestea sfâșietoare a lui Ilie, un român de 63 de ani care trăiește sub cartoane, într-o gară din Germania. Și-a pierdut familia, casa și a ajuns pe străzi. Imploră mila trecătorilor
Dorina Burlacu este originară dintr-un sat de munte din județul Bacău, de unde a plecat în 1993 și s-a stabilit în Italia, la Reggio Emilia.
Gastronomie inovatoare
Chef Dorina Burlacu este unicul bucătar femeie de origine română cu titlul de profesor, Master în Nutriţie Culinară la Accademia di Nutrizione Culinaria din Bologna – Italia.
Premiul acordat de către Asociația Bucătarilor Italieni, “Aur pentru cariera în gastronomie”, este cea de-a treia recunoaștere, în doar o lună, a inovației în gastronomia dedicată sănătății, stării de bine și gustului prin se remarcă chef Dorina Burlacu.
Chef Dorina Burlacu a fost selectată pentru a participa, la începutul lunii noiembrie 2023, la prima ediție a Science&Cooking World Congress. Este unica româncă invitată la acest eveniment unde a primit diploma Summer School International of Science Gastronomy. Etalonul gastronomiei de avangardă, evenimentul de la Barcelona a reunit, pentru prima oară la nivel global, cei mai inovatori bucătari care și-au pus talentul în slujba alimentației axate pe menținerea sănătății sau redobândirea acesteia în cazul celor afectați de boli de nutriție, diabet sau afecțiuni oncologice.
*Arte pentru Excelență în Bucătărie. De Ziua Națională a României, chef Dorina Burlacu a primit, în Biblioteca Senatului Republicii Italiene din Roma, premiul Arté pentru Excelența în bucătărie. Ascociația Politeia, care reunește o parte din consilierii români aleși în Italia, i-a oferit premiul Dorinei Burlacu pe care o consideră un exemplu de integrare perfectă a românilor în comunitatea italiană.
Despre Chef Dorina Burlacu –Master în nutriție culinară
La începutul acestui an și în 2022, Chef Dorina Burlacu a primit premiile „5 stelle d’Oro della cucina” de la cel mai înalt for de profil din Italia, Asociația Bucătarilor Italieni.
Râvnitul trofeu “Cinci stele ale bucătăriei” este acordat chef-ilor care se remarcă, în fiecare an, prin contribuția lor deosebită la răspândirea gastronomiei de calitate în întreaga lume.
Preparatele sale, certificate de Academia de Nutriție Culinară
După ce a învățat să prepare bucate italiene de la unii dintre cei mai renumiți maeștri bucătari din Italia, Dorina Burlacu a ajuns un chef respectat și binecunoscut în Italia și Europa.
S-a pregătit alături de mari maeștri ai gastronomiei precum Gualtiero Marchesi, Massimo Bottura, Gaetano Trovato și s-a specializat în realizarea de paste cu indicator glicemic scăzut, concepute pentru alimentația persoanelor cu diferite patologii.
De exemplu, rețeta sa de Erbazzone, o plăcintă umplută specifică orașului Reggio Emilia, a fost certificată de Academia de Nutriție Culinară Cucina Evolution din Bologna, care utilizează standardele Ministerului Sănătății din Italia.
Activează ca profesor la cursuri profesionale regionale, transmițând filosofia sa gastronomică și viziunea bazată pe economisirea energiei, punerea în valoare a teritoriului prin consumul de produse locale și lupta împotriva risipei.
”Eu consider că, după ceea ce ni s-a întâmplat cu Covidul, noi, bucătarii, trebuie să fim mult mai responsabili, mult mai pregătiți, mult mai serioși și mult mai disponibili să facem o mâncare gustoasă și sănătoasă. Am înțeles că se pot schimba rețetele, fără să pierdem gustul și forma. Asta m-a făcut să studiez și să muncesc foarte mult. Am nevoie de câteva luni de zile să creez o rețetă, care poate ajuta mulți oameni. Este foarte important, pentru că sunt multe persoane care suferă de diabet, de obezitate și de alte afecțiuni.”
Dorina Burlacu a pornit de la zero și, după zeci de ani de muncă și de studii, a reușit să-i cucerească pe italieni cu diverse rețete preparate pe baza unor ingrediente cu indice glicemic scăzut.
”La început am spălat vase și am făcut tot ce mi s-a spus să fac. Abia după 25 de ani lumea gastronomiei italiene și-a dat seama că exist”.
A reinventat, de pildă, plăcinta Erbazzone, o rețetă clasică din Reggio Emilia, care, acum, poate fi savurată și de persoanele cu diabet și a creat rețete de paste proaspete (tortellini, ravioli, tortelli), care respectă standardele recomandate de Ministerul Sănătății din Italia.
În prezent, predă lecții de gastronomie și oferă consultanță celor care vor să lucreze sau să-și deschidă o afacere în domeniu.
”Primul sfat: trebuie să învățăm citim etichetele produselor. Lumea nu știe ce cumpără. Nu întotdeauna un produs scump este mai bun. Un lucru foarte straniu: dulciurile au multă sare și mâncarea sărată are zahăr. E un contrasens!”