Chef Joseph Hadad, trucul care face delicios orice pepene din piaţă. Secretul unui desert răcoros

În cazul în care te-ai plictisit să-l consumi în varianta sa clasică, chef Joseph Hadad propune câteva noi variante în care ne putem bucura vara de pepenele roșu.
Filip Stan
22 iul. 2023, 12:30
Chef Joseph Hadad, trucul care face delicios orice pepene din piaţă. Secretul unui desert răcoros

Chef Joseph Hadad a dezvăluit cum putem savura orice pepene, în diferite rețete creative. Dacă putem spune despre vreun fruct că este „vedeta” verii, atunci, cu siguranță, gândul ne duce imediat la pepene. Dulce, extrem de delicios, dar și foarte hidratant, mulți dintre noi îl includem în meniul zilnic, pe timpul sezonului cald. Totuși,

„Adevărul este că nu prea știu persoane care să nu fie încântate de pepene. Mâncat simplu, rece și cu poftă. Mai sunt câțiva care îl pun într-o salată cu feta, așa cum au văzut pe la case mai mari, iar curajoșii toarnă o tărie în pepene pentru a face un lichior ad-hoc, care să le înveselească petrecerea la grătar. Dincolo de aceste forme, însă, pepenele nu este consumat în vreun fel prea creativ. Deși are potențial. Iar despre acest potențial vreau să vă vorbesc în cele ce urmează și să vă dau variante interesante de folosire a pepenelui roșu.”, scrie Joseph Hadad, pe blogul său personal.

Pepenele înghețat, util pentru diverse rețete. În cazul în care ți-a rămas mai mult pepene și nu ai ce să faci cu el, atunci îl poți transforma în cuburi de gheață. Această variantă te va ajuta ulterior să prepari diferite băuturi răcoritoare, iar cuburile de pepene vor oferi savoarea ideală pentru orice limonadă sau cocktail, promite bucătarul chef.

„Cuburi de gheață. Nimic mai simplu. Tăiați pepenele, preferabil fără sâmburi, în cuburi și aliniați-le pe o tavă pe care ați pus folie sau hârtie de copt. Dați tava la congelator până îngheață bine cuburile de pepene, și apoi transferați-le într-o pungă ziplock pentru păstrare. Pot fi folosite pentru răcirea apei, limonadelor și cocktailurilor, dând o notă aromată, în locul cuburilor de gheață obișnuite. Însă pot fi și baza pentru un sorbet delicios. Cuburile de pepene înghețate sunt blendate cu puțină zeamă de limetă, miere și, eventual alte fructe congelate. În funcție de consistență, se mai poate adăuga niște apă. Piureul obținut se dă din nou la congelator până capătă textura de sorbet. Pentru o consistență mai cremoasă puteți adăuga banane congelate.”, mai spune el.

Pepene preparat pe grătar
Chiar dacă suntem obișnuiți ca felia de pepene să ne hidrateze, chef Joseph Hadad spune că acesta poate fi la fel de delicios și cald, pus pe grătar. Chiar dacă poate părea puțin ciudat, la prima vedere, experiența culinară va fi una inedită, promite el.

„Pe grătar. De la rece la cald, trecem la pepenele fript. Poate că este surprinzător, însă pepenele pus pe grătar este excelent. Tăiați felii groase de câțiva centimetri, păstrând coaja, și așezați-le pe grătar, câteva minute pe fiecare parte, până prind dungile caracteristice grătarului. Acesta va intensifica aroma proprie pepenelui, va concentra zaharului și va da aroma caramelizată și afumată care se potrivește perfect. Puteți servi feliile fripte cu un sos făcut din miere, coajă de lămâie rasă și fulgi de ardei iute, pentru o abordare îndrăzneață. Și pentru că textura pepenelui pe grătar este una care poate fi similară cu carnea (spun unii), puteți încerca și varianta de frigărui. Puneți cuburi de pepene și brânză halloumi alternativ pe țepușe (eventual făcute din crenguțe de rozmarin) și așezați-le pe grătar până se frig.”, a continuat bucătarul.

Greşeala pe care o fac românii când consumă pepene roşu. Când ai interzis la răcorosul fruct şi câte felii ai voie pe zi de la nutriţionişti

O vară fără pepene roşu nu se poate imagina. Mare atenție la acest fruct, deoarece şi cei mai „neşlefuiţi” pepeni conţin cantităţi uriaşe de zahăr.

Este însă unul din fructele care îngrașă, la fel ca cireșele și strugurii. Medicul diabetolog Mihaela Ene a explicat de ce nu e bine să mâncăm mai mult de 500-600 de grame de pepene pe zi și de ce fructele, în general, nu trebuie mâncate seara în cantități mari.

”Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție. ouă porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume”, a explicat recent medicul.

Care e cea mai bună opțiune pentru siluetă: pepenele roșu sau galben? Mihaela Bilic: „Avem avantaje de fiecare parte”

”Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă”, a adăugat ea.

Medicul spune că e mai bine să mâncăm fructele proaspete decât să facem smoothie, pentru că fructele vin și cu fibre, vitamine și minerale.

”În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe. Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, mai spune medicul.

Greșeala pe care o fac românii când consumă pepene roșu

Acest fruct așteptat al verii este foarte benefic pentru organism. Cu toate acestea, anumite „greșeli” ar putea să dea un disconfort digestiv, iar asta pentru că nu se ține cont de anumite reguli în ceea ce privește consumul acestuia.

Dacă vrei să te bucuri din plin doar de beneficiile pepenelui, atunci ar trebui să știi cum se consumă corect acest fruct. Spre exemplu, un prim sfat în acest sens este să consumi pepenele roșu pe stomacul gol și nu după masă, așa cum, se practică, de obicei. Iar asta pentru că dacă mănânci pepenele ca desert, el va fermenta în stomac și va îngreuna digestia, nu o va susține. Vei simți o senzație de balonare și de disconfort abdominal, iar în unele cazuri vei avea o accelerare a tranzitului intestinal.

Specialiștii în sănătate susțin că pepenele roșu ar trebui consumat la cel puțin o jumătate de oră după masă sau, și mai bine, pe stomacul gol. Pepenele roșu nu ar trebui mâncat nici cu pâine, așa cum se mai obișnuiește. Asta poate produce balonare, flatulență și diaree, mai ales dacă pepenele cu pâine ține locul unei mese de peste zi.

Nu se recomandă nici consumul pepenelui înainte de culcare, iar asta din cauza conținutului mare de zahăr, care îl va face să fermenteze în stomac. Iar persoanelor care suferă de colon iritabil nu li se recomandă sub nicio formă consumul de pepene înainte de culcare.

Pepenele se poate consuma ca atare, tăiat felii sau cubulețe. Se poate folosi pentru a îndulci salatele cu fructe sau se poate mura cu tot cu coaja. Tot din coaja se poate face o dulceață foarte bună.

Pepene roșu, beneficii
Pepenele roșu oferă multe beneficii. El are multe săruri minerale, se evidențiază prin conținutul de magneziu și potasiu, însă conține și licopen, o substanță care are un rol important în neutralizarea radicalilor liberi, regăsită și la roșii. De asemenea, pepenele roșu mai conține și fibre, beta caroten și acid folic.

Pepenele roșu hidratează și remineralizează, datorită conținutului ridicat de apă, este un puternic antioxidant, prin conținutul ridicat de licopen. Pepenele roșu este ideal pentru cei care doresc să scadă în greutate. De asemenea, și semințele pepenelui sunt bune pentru consum, întrucât conțin vitamine. Le pui într-o tavă la cuptor, 15-20 minute, peste care poți adăuga sare, la final.

Cât și când să consumăm pepene roşu ca să nu ne îngrășăm

Pepenele e printre cele mai consumate fructe în sezonul estival. Tuturor ne place, îl consumăm mai ales pentru că e o metodă perfectă de a ne răcori. Dar cât de mult îngrașă acest fruct și cât e recomandat să consumăm pentru a ne menține în formă?

Nutriționistul Gianluca Mech explică cât ar trebui să mâncăm pepene roșu și galben, pe timpul verii, ca să nu ne îngrășăm.

Pepenele verde

„Pepenele verde are un conţinut scăzut de calorii. 100 g de produs furnizează aproximativ 34 de calorii, dar, în acelaşi timp, este foarte săţios, fiind bogat în fibre. Recomand consumul a 100 – 150 g de pepene pe zi. Aproximativ 90% din greutatea lui este apă, însă trebuie să ţinem cont de faptul că are şi calorii, astfel că nu trebuie să exagerăm şi să mâncăm un pepene la o masă. Atâta timp cât ne rezumăm la cantitatea recomandată, nu va avea efecte negative asupra siluetei. În plus, pepenele verde este o sursă excelentă de aminoacid numit arginină, care ajută la arderea rapidă a grăsimilor‟, explică nutriţionistul Gianluca Mech, conform clickpentrufemei.

Pepenele roșu

„La fel ca pepenele roşu, şi cel galben are cam 35 cal/100 g. Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este însă mai recomandat decât cel verde. Asta deoarece conţine:

– cu 7.7% mai multe proteine/100 g

– cu 20% mai mult magneziu/100 g

– cu 28.57% mai mult calciu/100 g

– de 2.25X mai multe fibre/100 g

– cu 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g, explică nutriţionistul Gianluca Mech.

Când ar trebui să mâncăm pepene

Nutriționistul ne îndeamnă să consumăm pepene pe timp de zi. Cea mai bună recomandare este pentru micul dejun. Mai mult, e bine să evităm să bem apă în jur de 30-40 de minute după ce am consumat pepene. Nu e deloc recomandat să mâncăm pepene seara sau noaptea fiindcă digestia e mai lentă și consumul de pepene o poate perturba. Mai mult, pepenele are zahăr, iar acesta nu e deloc indicat noaptea.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Grevă anunțată pe aeroporturile din Paris în ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!