Celebrul bucătar Cătălin Scărlătescu, renumit pentru gustoasele sale rețete și utilele sfaturi și trucuri pe care le putem pune în aplicare în propria bucătărie, dezvăluie lucrul cel mai important pe care trebuie să-l facem atunci când gătim ciorbă de văcuță, unul dintre cele mai consumate feluri de ciorbă.
Bucătăria românească tradițională nu stă deloc rău la capitolul ciorbe: de văcuță, de potroace, de perișoare, de legume, de găină, rădăuțeană etc, și, cu toate că majoritatea se prepară aproape la fel, în funcție de fiecare zonă a țării, există câteva reguli general valabile care ne ajută să obținem un preparat ca la restaurant.
Fostul jurat al emisiunii culinare „Chefi la cuțite” a recunoscut că este fan al mâncărurilor tradiționale românești, astfel că deține și o serie de recomandări pentru gospodine. Acesta spune că, indiferent de tipul de ciorbă pe care îl gătim, calitatea legumelor este importantă, dar mai ales faptul că apa în care va fierbe ciorba trebuie pusă la stătut, în oală, cu 24 de ore înainte de a se începe pregătirea acesteia.
De asemena, ne-a îndemnat să fim atenți la florarii care mereu folosesc apă stătută în recipientele în care sunt depuse florile. La capitolul carne, bucătarul ne îndeamnă să alegem timpul de fierbere corespunzător pentru fiecare tip de carne în parte, sfătuindu-ne totodată să optăm pentru materia primă.
„Primul secret e cum îți alegi apa cu care faci ciorba. Nu v-a trecut niciodată prin cap să lăsați apa din care facem ciorbă cel puțin 24 de ore să stea. De ce florarii pun tot timpul apă stătută la flori? Pentru că mai zboară din clor. Și pe urmă sunt multe alte secrete. Important e cum alegi ingredientele. Carnea se fierbe în funcție de tipul cumpărat și aici trebuie să știi să cumperi materia primă, iar eu sunt campion mondial la așa ceva”, a declarat în trecut, chef Cătălin Scărlătescu.
Ce să nu comandăm niciodată la restaurant. Florin Dumitrescu sfătuiește românii să nu comande niciodată ciorbă la restaurant și nici să nu meargă pe recomandarea ospătarului. De cele mai multe ori, preparatele recomandate de chelner sunt făcute din alimente pe cale de a expira și de aceea vor să scape de ele cât mai repede.
„Mare păcat că trebuie să fac asta… Am învățat-o încă din prima zi de cârciumă. Nu lua niciodată ce îți recomandă ospătarul. (râde) Mă simt ca un magician din ăla care dezvăluie trucuri. Nu e bine! Aia cu gramajul este o prostie și nu te arde mult.
Banii ăia nu intră în buzunarul cuiva, tot la firmă se duc. (…) Dacă e vorba despre un meniu a la carte, adică să te duci tu și să îți comanzi din 7-8 feluri de mâncare, există acest ‘astăzi vă recomand… coastele de porc’. Dar de ce îmi recomanzi tu mie coastele de porc astăzi? Păi… să scăpăm de ele, înțelegi?”, a povestit Florin Dumitrescu.
Chef-ul susține că problema cu produsele care ajung la expirare nu este întâlnită în marile restaurante, unde mesele sunt mereu pline. Tocmai din acest motiv le recomandă românilor să mănânce acolo unde știu că există mereu flux.
„Cel mai bun sfat este să te duci să mănânci acolo unde e cârciuma plină. (…) Atunci când carnea se acoperă cu sos înseamnă că se acoperă o greșeală. Eu dacă mănânc la împinge tava… mănânc chestii cât mai românești, cât mai de casă. Oamenii din spate sunt oamenii care fac mâncare și acasă”, a subliniat Florin Dumitrescu.
Florin Dumitrescu a dezvăluit motivul pentru care nu mănâncă ciorbă la restaurant, iar acela este că nu tolerează vegeta, un condiment obținut din sare și potențial de arome.
„Eu nu mai mănânc ciorbe în cârciumi. Am avut problema asta după ce am descoperit că mă și mint. Eu întrebam dacă au vegeta în farfurie și ospătarii spuneau că nu. Școala de bucătari îi învață cum să folosească vegeta fără se se vadă.
Fac supa, baza, apoi o dau prin sită fină, fină și se pierd bucățelele alea. Nu e intoleranță, nici alergie… e direct inflamație. Un sfert de oră am de la prima lingură când trebuie să ajung la prima toaletă și stau acolo toată noaptea. E îngrozitor și am zis că nu mai mănânc ciorbă în cârciumi”, a mai adăugat juratul de la „Chefi la cuțite”.