Chelaru: Problema la referendum a fost acceptarea condiţiei de prezenţă

Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru a declarat, joi, că "problema" legată de referendumul din 29 iulie a fost în primul rând acceptarea condiţiei de prezenţă, dar şi modul în care a fost gestionată în străinătate imaginea privind motivele pentru care a fost suspendat Traian Băsescu.
Romania TV
23 aug. 2012, 16:18
Chelaru: Problema la referendum a fost acceptarea condiţiei de prezenţă

Chelaru a fost întrebat cum vede afirmaţia senatorului Mircea Geoană potrivit căreia USL a greşit în acţiunea de demitere a lui Traian Băsescu în privinţa pregătirii acesteia şi la nivel extern.

„Cred că domnul Geoană nu are toate datele problemei, eu ştiu şi am şi participat la aceste acţiuni, că USL a avut o pregătire foarte serioasă a întregii strategii privind şi suspendarea şi apoi şi procedura de referendum. Nu cred că asta a fost problema, că nu a fost pregătit în străinătate, nu poţi să pui pe nimeni să vină la vot dacă nu doreşte, iar din păcate puţini cetăţeni români din străinătate au fost prezenţi la vot. Nu cred că asta a fost o greşeală”, a spus Chelaru, făcând referire la pregătirea campaniei electorale.

În ceea ce priveşte gestionarea imaginii pe plan extern, vicepreşedintele PSD a admis că aceasta a lăsat de dorit.

„Cred că noi ar fi trebuit să pregătim mai bine, sub aspectul imaginii, prezentarea situaţiei preşedintelui Băsescu şi a modului în care s-a încălcat Constituţia. Înclin să cred şi în implicarea unor instituţii româneşti cu atribuţii în străinătate care au contat în prezentarea acestei imagini, din păcate suficient de defavorabile”, a susţinut Chelaru.

„Dacă este să discutăm, cred că problema s-a pus la acceptarea pragului şi după aceea la hotărârea Curţii”, a mai afirmat senatorul PSD, referindu-se la invalidarea referendumului.

Senatorul independent Mircea Geoană a declarat, joi, într-un interviu acordat Mediafax, că USL a greşit nepregătind bine în străinătate acţiunea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, el arătând că acest lucru a reprezentat un „călcâi al lui Ahile” pentru demersul USL.

„Dacă aş spune că există un punct care poate fi considerat ca şi călcâiul lui Ahile la această operaţiune – este foartea slaba pregătire în străinătate şi în exterior – şi în Europa şi în America”, a spus Geoană.

El a precizat că această slabă pregătire a demersului de suspendare în exterior a fost reproşată USL de către partenerii şi aliaţii săi.

„Şi este, într-un fel, şi reproşul pe care aliaţii şi partenerii noştri ni l-au făcut spunând că această pregătire nu a existat practic şi acest lucru a creat un câmp liber pentru contra-propagandă, pentru insinuare, pentru intoxicare din partea taberei care se apăra. Cred că aici a fost elementul de vulnerabilitate care în cele din urmă a costat din punct de vedere al deciziei finale”, a spus Geoană.

El a arătat că momentul decisiv în eşecul acţiunii de suspendare a fost reprezentat de apariţia din străinătate a dubiilor cu privire la legitimitatea acţiunii USL.

„Momentul decisiv a fost momentul în care din străinătate, aproape unanim, a apărut un element de dubiu cu privire la legitimitatea şi modul în care se derulează această operaţie. Cred că acolo a fost punctul slab şi tot ce a urmat ca şi convulsie de-a lungul acestui proces a reflectat de fapt această slăbiciune iniţială a operaţiunii de suspendare”, a spus Geoană.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop bani Camelia Pătrășcanu. Zodiile care își vor umple buzunarele în luna august!
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Marcel Ciolacu ia apărarea premierului ungar Viktor Orban după discursul de la Băile Tușnad
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!