Chelaru a fost întrebat cum vede afirmaţia senatorului Mircea Geoană potrivit căreia USL a greşit în acţiunea de demitere a lui Traian Băsescu în privinţa pregătirii acesteia şi la nivel extern.
„Cred că domnul Geoană nu are toate datele problemei, eu ştiu şi am şi participat la aceste acţiuni, că USL a avut o pregătire foarte serioasă a întregii strategii privind şi suspendarea şi apoi şi procedura de referendum. Nu cred că asta a fost problema, că nu a fost pregătit în străinătate, nu poţi să pui pe nimeni să vină la vot dacă nu doreşte, iar din păcate puţini cetăţeni români din străinătate au fost prezenţi la vot. Nu cred că asta a fost o greşeală”, a spus Chelaru, făcând referire la pregătirea campaniei electorale.
În ceea ce priveşte gestionarea imaginii pe plan extern, vicepreşedintele PSD a admis că aceasta a lăsat de dorit.
„Cred că noi ar fi trebuit să pregătim mai bine, sub aspectul imaginii, prezentarea situaţiei preşedintelui Băsescu şi a modului în care s-a încălcat Constituţia. Înclin să cred şi în implicarea unor instituţii româneşti cu atribuţii în străinătate care au contat în prezentarea acestei imagini, din păcate suficient de defavorabile”, a susţinut Chelaru.
„Dacă este să discutăm, cred că problema s-a pus la acceptarea pragului şi după aceea la hotărârea Curţii”, a mai afirmat senatorul PSD, referindu-se la invalidarea referendumului.
Senatorul independent Mircea Geoană a declarat, joi, într-un interviu acordat Mediafax, că USL a greşit nepregătind bine în străinătate acţiunea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, el arătând că acest lucru a reprezentat un „călcâi al lui Ahile” pentru demersul USL.
„Dacă aş spune că există un punct care poate fi considerat ca şi călcâiul lui Ahile la această operaţiune – este foartea slaba pregătire în străinătate şi în exterior – şi în Europa şi în America”, a spus Geoană.
El a precizat că această slabă pregătire a demersului de suspendare în exterior a fost reproşată USL de către partenerii şi aliaţii săi.
„Şi este, într-un fel, şi reproşul pe care aliaţii şi partenerii noştri ni l-au făcut spunând că această pregătire nu a existat practic şi acest lucru a creat un câmp liber pentru contra-propagandă, pentru insinuare, pentru intoxicare din partea taberei care se apăra. Cred că aici a fost elementul de vulnerabilitate care în cele din urmă a costat din punct de vedere al deciziei finale”, a spus Geoană.
El a arătat că momentul decisiv în eşecul acţiunii de suspendare a fost reprezentat de apariţia din străinătate a dubiilor cu privire la legitimitatea acţiunii USL.
„Momentul decisiv a fost momentul în care din străinătate, aproape unanim, a apărut un element de dubiu cu privire la legitimitatea şi modul în care se derulează această operaţie. Cred că acolo a fost punctul slab şi tot ce a urmat ca şi convulsie de-a lungul acestui proces a reflectat de fapt această slăbiciune iniţială a operaţiunii de suspendare”, a spus Geoană.