Amploarea crizei cu forța de muncă, în întreaga lume, este poate cel mai bine resimțită de proprietarii de restaurante din Germania. Spre exemplu, pe meniul unui restaurant din Meersburg, pe malul lacul Constance, a apărut scris: „Din lipsă de angajați, oferim în prezent o selecție redusă de alimente”. În plus, multe cafenele și restaurante din țară au postat anunţuri prin care caută chelneri sau bucătari.
Situaţia este similară în toată Germania. Danny Scarlino, proprietarul unui bar de lângă Stuttgart, spune că șase angajați l-au părăsit în timpul pandemiei. „Unul a început să conducă un camion, alții s-au mutat în industrie, unde au un program de lucru mai regulat”, spune el, în cadrul unui reportaj realizat de Deutsche Welle. Problema în această industrie este că munca se desfăşoară mai ales atunci când majoritatea oamenilor au timp liber și vor să se bucure de el: seara, în weekend, în vacanțe.
Maren Eli (33) a lucrat în restaurante de top, unde și-a cunoscut soțul, care este bucătar. Ea spune că ajutorul statului în perioada vacanțelor forțate a fost insuficient. Statul german a acoperit 60 la sută din câștigul net și 67 la sută pentru cei cu copii. Desigur, atunci când ești acasă, nu există bacșiș, ceea ce reprezintă un venit suplimentar binevenit pentru cei din această industrie. „Credeam că nu m-aș putea descurca în alt domeniu”, spune Eli. Dar apoi s-a angajat în marketing, iar acum este încântată. Are un program normal de lucru, weekenduri libere, timp de petrecut cu familia. Acum nu se mai poate imagina lucrând din nou într-un restaurant.
Recent, asociațiile de restaurante și hotelierii au transmis autorităților un apel dramatic pentru a facilita angajarea forței de muncă din străinătate, în primul rând din țările balcanice. Se estimează că 60% dintre unitățile de alimentație publică caută muncitori.
Industria aviației experimentează, de asemenea, probleme de o duritate similară, lipsa dramatică de personal din aeroporturi provoacând haos şi zeci mii de zboruri fiind anulate în toată Europa.