Cheltuielile lunare ale unei familii, aproape la acelaşi nivel cu media veniturilor totale lunare, în 2013

Veniturile totale, ca medie lunară, ale unei familii din România s-au cifrat, în 2013, la 2.559 lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2.317,4 lei, cea mai mare parte având ca destinaţie plata facturilor, taxelor şi impozitelor, dar şi consumul de bunuri alimentare, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.
Iulian Tudor
05 iun. 2014, 08:10
Cheltuielile lunare ale unei familii, aproape la acelaşi nivel cu media veniturilor totale lunare, în 2013

În anul 2013, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost de 2.559,1 lei, veniturile băneşti medii au reprezentat 83,5% din total, iar cheltuielile totale au fost, în medie, de 2.317,4 lei lunar/gospodărie, cheltuielile de consum medii reprezentând 72% din total.

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, în anul 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 895,9 lei/persoană, în timp ce veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.137,5 lei/lunar/gospodărie (748,3 lei/persoană), iar veniturile în natură de 421,6 lei lunar/gospodărie (147,6 lei/persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, având ponderea cea mai mare în veniturile totale ale gospodăriilor (51,2%), în creştere, faţă de anul 2012, cu 1,1%.

În plus, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit veniturile din prestaţii sociale (22,8%), veniturile din agricultură (3,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,6%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (16,5%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,7%).

În funcţie de mediul de rezidenţă, în anul 2013, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 32,1% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,7% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

În mediul urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64% din salarii, de 22% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 7,8% din total.

Pe de altă parte, în zona rurală, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 38,4% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30,3% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 8,1% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (29%) şi celor din prestaţii sociale (24,1%).

La nivel de cheltuieli ale populaţiei, valoarea totală a fost, în anul anterior, în medie, de 2.317,4 lei lunar/gospodărie (811,3 lei/persoană) şi au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul 2012.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Potrivit INS, cheltuielile pentru investiţii destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de numai 0,6%.

Conform INS, în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum, nivelul mediu lunar pe o gospodărie este mai mare în urban faţă de rural cu 478,2 lei, iar cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 43,4 lei.

Din clasificarea standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP) reiese faptul că produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în anul 2013, în medie, 41,4% din consumul gospodăriilor. De asemenea, o componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei), cu 20,6% din cheltuielile totale de consum. În cadrul cheltuielilor cu locuinţa cea mai mare pondere a deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (16,7%).

La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1,5%) şi cele pentru educaţie (0,5%).

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Dragoș Pătraru a dezvăluit care sunt legumele care scad riscul de cancer. Se găsesc la aproape orice magazin și diminuează șansele de îmbolnăvire
Capital.ro
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se poate face și acasă
Spynews
Roxana Blagu, dezvăluiri cutremurătoare despre cea mai mare durere a ei! Vedeta nu poate de 11 ani să își vadă fiica: ”Nu avem niciun contact”
Evz.ro
Adăposturi antiatomice și stocuri de alimente. Milioane de europeni au primit notificări
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Marele actor Lucian Iancu s-a stins din viață la 84 de ani! Când va fi înmormântat acesta
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu pune TUNURILE pe Honorius și Silvius Prigoană! 'Intră trupele speciale. Ca la Caracal'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie dublă în lumea muzicii. Legendele s-au stins unul după celălalt
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Rusia interzice promovarea vieții fără copii și adoptarea de către cetățeni din țările ce permit tranziția de gen
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Moartea lovește în Bee Gees. Al doilea membru al trupei decedat în ultima săptămână