Cheltuielile pentru Cercetare, Dezvoltare, Invovare vor creşte până în 2020

Țintele Strategiei Naționale de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 - 2020 (SNCDI 2020), potrivit modificărilor aprobate printr-o Hotărâre în ședința de luni a Guvernului, au fost fixate în spiritul convergenței României cu media UE, astfel încât, până în 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor crește treptat până la 1% din PIB.
Iulian Tudor
27 feb. 2017, 15:41
Cheltuielile pentru Cercetare, Dezvoltare, Invovare vor creşte până în 2020

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, modificările actualizează Strategia națională CDI în conformitate cu programul de guvernare și cu evoluțiile recente din știință.

„Astfel, în contextul corelării cu politicile europene de coeziune, SNCDI 2020 vizează conectarea la noile priorități ale științei și tehnologiei din UE, prevăzute în strategia Europa 2020, respectiv în inițiativa Europa — O Uniune a inovării, precum și în principalul instrument de implementare — programul Orizont 2020. (…) Țintele strategiei au fost fixate în spiritul convergenței României cu media UE: până în 2020, cheltuielile publice pentru CDI vor crește treptat până la 1% din PIB, la care se adaugă facilitățile fiscale — ajutorul indirect — pentru firmele private și măsurile de stimulare a investiției private în cercetare în scopul realizării țintei asumate de 1% din PIB”, potrivit unui comunicat de presă emis de Executiv.

Guvernul evidențiază că modificările aduse SNCDI 2020 prin hotărârea aprobată luni au în vedere, în principal, o mai bună reprezentare a domeniului energiei nucleare, sector important pentru activitatea de cercetare din România, și contribuie la realizarea obiectivelor prevăzute în documentele care au stat la baza strategiei naționale de dezvoltare.

Astfel, unele din noile prevederi ale SNCDI se referă la includerea în Pilonul 3. Leadership regional la frontiera științei și în tehnologie: străpungeri în domenii strategice a proiectului ALFRED, infrastructura dedicată reactorilor rapizi răciți cu plumb de generație IV.

O altă prevedere este cea legată de corelarea sinergică a politicilor CDI cu a altor sectoare și anume a domeniului energetic, cu prioritate a domeniului energeticii nucleare, prin recunoașterea efectivă a statutului prioritar de promotor real al dezvoltării economice și sociale, asigurării unui mixt energetic diversificat, indică sursa citată.

Totodată, s-a decis includerea în SNCDI, ca priorități, a consolidării integrării în spațiul european de cercetare inclusiv prin susținerea participării organizațiilor de cercetare și a centrelor universitare în structuri specializate, rețele tematice sau platforme tehnologice europene de interes pentru România.

De asemenea, s-a avut în vedere promovarea și susținerea componentei de cercetare în parteneriatele strategice ale României, sprijinirea participării la proiectele din cadrul Orizont 2020, cât și din programul EURATOM, susținerea participării la activitățile organismelor sau inițiativelor internaționale (CERN, ESA, AIEA, NEA etc.) care presupun afilierea sau acorduri de cooperare științifică, pe bază de planuri integrate de participare, asigurarea suportului științific și tehnologic în domeniul securității nucleare, în cadrul unor cooperări de tip Practical Arrangements/Capacity Building cu AIEA, Viena.

O altă componentă a SNCDI, se arată în comunicat, va pune accent pe dezvoltarea și susținerea cooperării științifice și tehnologice în baza Parteneriatului strategic cu SUA.

De asemenea, informează Guvernul, se evidențiază Planul strategic european pentru tehnologii energetice (SET Plan), ceea ce va permite o creștere a gradului de utilizare a fondurilor europene pentru obiectivele de cercetare și dezvoltare tehnologică din acest sector.

Nu în ultimul rând, se propune corelarea cu o serie de strategii adoptate sau care sunt necesare să fie aprobate în viitor, astfel: Strategia energetică, Strategia națională pentru securitatea nucleară, Strategii regionale de specializare inteligentă, documente care au incluse obiective de cercetare.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Ajutor de 800 lei pentru o categorie de pensionari din România! Ce venit maxim trebuie să ai
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Cine este bărbatul care a amenințat-o cu moartea pe Anca Alexandrescu. Poliția a deschis dosar penal
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. Anunț fabulos despre decizia CCR: NU e definitiv
Playtech.ro
Cine este Delia Dinu, femeia de lângă Iohannis? A plâns la ceremonie şi a făcut un gest uimitor. FOTO
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
„Cârtiță rusească”, descoperită la vârful serviciilor secrete ucrainene: „Trădătorul a fost reținut chiar de șeful SBU, lucra pentru inamic”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Ce semn divin i s-a arătat soțului Ancăi Molnar: “Am lăsat paharul în mașină vreo două ore…” | FOTO
Spynews
Cum arată Viorel Stegaru, după cinci ani de la prima apariție la televizor! Alături de cine a fost filmat | FOTO
Evz.ro
Fatalitate pentru Călin Georgescu. Legea se schimbă, lovitura e dură
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
PAOK-FCSB: Cine transmite meciul din play-off-ul Europa League și la ce oră începe
Cancan.ro
Soțul Ancăi Molnar a primit un nou semn divin după moartea make-up artistului: 'Am lăsat paharul în mașină și...'🥺
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Raport DIICOT: Rusia, implicată în acțiuni de sabotaj hibrid în Europa, inclusiv în România
MediaFlux
PRIMA DECIZIE a lui BOLOJAN! Noul PREȘEDINTE a DECIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?