„Îmi voi da demisia când nu voi mai putea să îmi fac treaba ca lumea. N-are relevanţă. Învinuirea vine şi se duce„, a spus chestorul Constantin Manoloiu.
Întrebat de jurnalişti dacă se simte ameninţat de Traian Băsescu, Manoloiu a răspuns: „Eu sunt profesionist, nu fac politică şi nu voi face politică niciodată. Voi fi un garant că toate cifrele vor fi corecte. (…) Eu n-am simţit-o ca o ameninţare, ci ca o atenţionare să ne facem treaba.„
Manoloiu a precizat totodată că el nu a transmis informarea privind numărul de alegători către Curtea Constituţională, ci a adresat-o ministrului de Interne, Ioan Rus.
„Eu i-am comunicat domnului ministru Rus, nu Curţii Constituţionale, că nimeni nu poate să-şi însuşească această cifră şi am enumerat posibilităţile care pot s-o modifice. Era o adresă în care spuneam că este posibil, atât„, a arătat chestorul.
„Cifra de 18.292.514 de alegători reprezintă o cifră până la data de 20 iulie 2012”, a adăugat Manoloiu, precizând că este o „cifră fluidă”.
Chestorul a mai spus că ancheta Parchetului ar putea fi „un moment zero” al Evidenţei Populaţiei, referindu-se la eventualitatea stabilirii cu exactitate a numărului persoanelor aflate în evidenţele instituţiilor.
„Sperăm ca acum – poate este şi un moment zero al evidenţei populaţiei – să facem o verificare în teren”, a declarat Manoloiu, precizând că din baza de date vor fi scoase doar persoanele decedate sau alte persoane, dar doar pe cale legală în baza unui „act absolut legal”.
Manoloiu a făcut referire la necesitatea unui soft care să actualizeze on-line numărul persoanelor odată cu decesul unei persoane şi care să facă legătura dintre serviciile de stare civilă şi cele ale evidenţei populaţiei.
„Avem un proiect (…). Dacă s-ar fi informatizat, nu mai aveam nicio problemă (…) Dacă aveam softul, se actualiza on-line”, a mai spus chestorul Manoliu arătând şi că au fost făcute demersuri către conducerea instituţiei, motivul nerealizării proiectului putând fi lipsa de bani.
Şeful Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, împotriva ofiţerului de poliţie fiind declanşată urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Întrebat cum se simte în postura de învinuit, chestorul Manoloiu a spus: „Nu mă simt bine”.
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, la data de 6 august, începerea urmăririi penale faţă de Constantin Manoloiu, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice prevăzută de art. 248 raportat la art.248 indice 1 Cod penal. Învinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispoziţiile legale incidente în materia atribuţiilor sale, cunoscând că încalcă legislaţia în materie şi ignorând acest aspect.”
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, l-a acuzat în data de 3 august pe şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, că „a minţit” ori înainte, ori după referendum.
„Decizia de ieri (joi n.red.) a CCR a fost generată de un chestor – să nu ne facem iluzii că ministrul de Interne nu a ştiut şi nu a fost aranjată cu el – i-a scris ministrului de Interne că cifrele nu sunt bune. Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. Or, un chestor… Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor„, a spus Traian Băsescu.