Companiei Chevron i s-au alocat trei perimetre pe uscat cu o suprafaţă de aproximativ 2.700 km pătraţi în Dobrogea. Este vorba de perimetrele Costineşti, Vama Veche şi Adamclisi unde pot oricând să înceapă forările pentru gaze şi petrol. Pe de altă parte turiştii se pot trezi că îşi fac concediul printre sonde de petrol şi gaze. Iar acesta este cel mai mic risc. Din documentele oficiale guvernamentale reiese că perimetrele nu sunt creditate cu rezerve de ţiţei şi gaze însă Romania sta pe o rezerva uriaşă de gaze prinse în plăcile de şisturi, care se scot la suprafaţă prin metode care afectează grav mediul.
„Nu voi acorda niciun fel de acord dacă nu sunt convins că nu dăuneaza mediului. Noi suntem o ţară seismică, fracturarea hidrologică înseamnă o cantitate enormă de apa în primul rând, în al doilea rând pot produce unele mişcări tectonice”, a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului, potrivit România TV.
Este greu de crezut totuşi că americanii investesc milioane de dolari pentru a căuta gaze doar pentru a primi apoi interdicţie de la Ministerul Mediului de la Bucureşti să le extragă. Aceste detalii probabil sunt deja negociate însă acest lucru nu-l vom putea şti niciodată deoarece contractul este secret. Cert este că substanţele chimice folosite în procesul de fisurare a rocilor pentru a scoate gazele de şist pot ajunge în pânzele freatice din Costineşti sau Vama Veche.
„Dacă ăsta e motivul secretizarii e un guvern care ascunde populaţiei elemente importante despre viaţa şi mediul în care trăiesc”, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.
Valoarea contractului este şi ea secretă. Singurul lucru cert este că deocamdată americanii nu au găsit gaze. Iar ce se va întâmpla dacă găsesc o să vedem cu ochii noştri atunci când mergem pe litoral iar peisajul va fi domint de sonde.