Delicioasele chiftele din griș nu sunt deloc greu de preparat. Sunt gata cât ai bate din palme, iar gustul şi aspectul sunt ceva ce nu vei uita vreodată. Cei mici ţi le vor cere ori de câte ori vor avea pofta de ceva dulce şi îţi garantăm că nici tu nu vei rămâne indiferent la acest delicios desert.
Pentru început, pune laptele la fiert. Adaugă grişul în ploaie amestecând continuu, recomandă stiridiaspora.ro. În aproximativ 3 minute, grişul ar trebui să se îngroaşe suficient cât să fie modelat sub formă de chiftele. Pune grişul într-un alt recipient la răcit.
Apoi bate oul în griș, adăugă zahărul, zahărul vanilinat și puţină sare. Amestecă până se omogenizează.
Cu mâinile umezite, modelează o bilă apoi aplatizeaz-o și trece-o prin făină. Procedează la fel pentru restul de griş. Pune ulei vegetal într-o tigaie, lasă-l să se încingă și pune acolo puțin griș. Prăjeşte chiftelele la foc mic timp de trei minute pe fiecare parte, până se rumenesc.
Chifteluţele pufoase pot fi mâncate fierbinți, calde sau răcite, cu miere, dulceață sau lapte condensat. De asemenea, sunt delicioase însoţite de băuturi calde sau reci.
Supa de găluşte este preferata multor români. O supă perfecte conţine găluşte superpufoase şi afânate, dar nu multe gospodine deţin secretul acestora.
Pune laptele la fiert într-o cratiță mică, la foc mediu. Înainte de a începe să fiarbă, adaugă untul, amestecă uşor și lasă să fiarbă până se topește, aproximativ 5 minute. Adaugă treptat grişul în lapte şi amestecă cu o lingură de lemn încontinuu, până când compoziţia devine omogenă.
Bate ușor ouăle într-un castron și amestecă-le în compoziţia de griş până se omogenizează. Adaugă sare şi, eventual, nucşoară. Ia de pe foc compoziţia de găluşte şi las-o la loc răcoros timp de 30 de minute. Modelează amestecul de griş în formă de bile mici. Umezeşte-ţi mâinile după fiecare găluşcă.
Îţi recomandăm să fierbi găluştele în apă cu sare, şi nu direct în supă. În cazul în care compoziţia nu este optimă, există riscul să se împrăştie prin supă şi să o tulbure.
Acum reîntoarce-te la supă. Stinge focul supei şi scoate cu o paletă toate bucățile de carne și zarzavaturile mari (albiturile, ceapă). Strecoară supa printr-o sită deasă așezată pe o oală curată. Morcovul şi carnea vor fi singurele care se vor reîntoarce în oala cu supă. La final, adaugă şi găluştele fierte separat şi presară pătrunjel verde.