Andrei Chiliman a spus că reacţia lui Antonescu faţă de constituirea Iniţiativei România Liberală este nejustificată. „Câtă vreme este o platformă de dezbateri a problemelor dreptei, a principiilor pe care trebuie să se bazeze politicile de dreapta, nu văd de ce este atât de temător”, a declarat Andrei Chiliman.
Pe de altă parte, liberalul a spus că ONG-ul pe care l-a iniţiat ar putea să depăşească nivelul unor dezbateri exclusiv între membri ai PNL, fiind posibile dezbateri comune cu Mişcarea Populară. „În cazul în care dânşii vor avea dezbateri pe diverse teme, vom participa pentru că nu suntem noi deţinătorul adevărului absolut”, a declarat liberalul.
Acesta îşi asumă riscul ca demersul pe care l-a iniţiat să ducă la excluderea sa şi a celor care i s-au alăturat. „Dacă libertatea de opinie şi o platformă de dezbateri îi sperie pe actualii lideri ai PNL, sunt liberi să facă ce doresc”, a spus primarul sectorului 1 precizând însă că el nu intenţionează să plece din partid.
De asemenea, Andrei Chiliman a dat explicaţii privind afirmaţia să potrivită căreia diverşi „neisprăviţi” au ajuns la putere. „Sunt foarte mulţi oameni ce s-au înscris în partide, şi-au cumpărat locuri pe liste pentru a ajunge la putere, la resurse. Toate partidele au asemenea oameni. Din păcate, sunt destul de mulţi (…) Pe unii i-a nominalizat deja justiţia şi vor mai fi şi alţii”, a mai spus Chiliman.
România Liberală ar putea colabora şi cu partidele din noua Alianţă Dreptate şi Adevăr, PNŢCD şi Forţa Civică. Preşedintele FC, Mihai-Răzvan Ungureanu, a precizat că este necesară unitatea dreptei pentru ca această să fie cu adevărat puternică. „Unii dintre membrii Forţei Civice au participat la înfiinţarea Iniţiativei. Instituţional, este loc pentru asemenea iniţiative şi asocieri de acest gen pe platforma Alianţei D.A., care este o alianţă deschisă. Ce remarcăm cu mulţumire este că există disponiblitatea instituţională pentru dialog între formaţiunile dreptei pe principiul că doar unitatea face ca dreapta să fie puternică în România„, a declarat Mihai-Răzvan Ungureanu.
Iniţiativa România Liberală, lansată luni, dă naştere unor dispute serioase în PNL. Crin Antonescu a atacat liberalii care fac parte din această iniţiativă, iar Andrei Chiliman, unul dintre aceştia, i-a răspuns dur. La evenimentul de lansare au participat membri ai PNL, cât şi democrat-liberali, precum Sever Voinescu şi Theodor Paleologu. Sunt prezenţi, de asemenea, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, preşedintele PNŢCD Aurelian Pavelescu şi preşedintele Forţei Civice, Mihai-Răzvan Ungureanu.
În discursul său, din cadrul lansării României Liberale, Andrei Chiliman a spus că proiectul Iniţiativa România Liberală este necesar pentru a pune capăt în primul rând crizei morale prin care trece societatea românească, aceasta devenind din ce în ce mai gravă în ultimii 23 de ani scurşi de la Revoluţie.
Totodată, Chiliman l-a criticat dur pe preşedintele PNL, Crin Antonescu. „Astăzi cuvântul de ordine în societatea românească este criză. Se vorbeşte de criză economică, instituţională, de criză de lideri, de crizele unor lideri. Cred însă că se vb prea puţin de criza morală în care se zbate România. Criza morală este una din cauzele principale ale tuturor celorlalte crize care afectează societatea românească. Nici eu nu mi-aş fi imaginat în 1990 că peste 23 de ani preşedintele PNL şi nu Ion Iliescu, va numi politică de tomberon afirmarea şi promovarea valorilor liberale. Nici eu nu mi-aş fi imaginat că unicul scop în viaţă al preşedintelui PNL va fi să ajungă cu orice preţ candidatul la preşedinţie al partidului lui Ion Iliescu sau că vocea preşedintelui PNL va consona peste 23 de ani cu Vocea Rusiei”.
Andrei Chiliman a atras atenţia că oamenii de dreapta trebuie să-şi asume răspunderea pentru a scoate România din criza morală, întrucât „morala şi responsabilitatea individuală sunt norme de conduită prea puţin cunoscute stângii”.
„Iniţiativa România Liberală îşi propune să recupereze şi să promoveze valorile liberale pentru că acestea sunt cerute de milioanele de români cu valori liberale şi conservatoare, care vor un alt tip de politică. Prima condiţie morală pretinsă politicienilor este să existe o apropiere până la identitate între ceea ce cred, ce spun şi ce fac. Am convingerea că tipul politicianului travestit doctrinar, care, din pragmatism, ţopăie de la stânga la dreapta şi invers este respins de români ca imoral. Am convingerea că politicianul care minte frecvent şi se schimbă des este, de asemenea, respins ca imoral. Am convingerea că politicianul obsedat de războiul politicianist este de asemenea compromis în ochii românilor. Tocmai de aceea Iniţiativa România Liberală propune dreptei româneşti depăşirea stării de război generată de politica făcută în funcţie de un om sau de un grup de interese”, a mai spus Chiliman, la lansarea Iniţiativei România Liberală.
Platforma politico-civică Iniţiativa România Liberală, care îi are printre membrii fondatori pe Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Dan Cristian Popescu, Iulian Crăciun, este lansată luni, la eveniment fiind invitaţi să participe şi Mihai Răzvan Ungureanu şi Sever Voinescu.
„Luni, 22 aprilie, în ziua în care se împlinesc 23 de ani de la debutul mitingului pentru libertate din Piaţa Universităţii, va avea loc lansarea platformei politico-civice Iniţiativa România Liberală. Într-o societate românească marcată de criza economică, instituţională şi morală, într-o societate în care oamenii care produc cel mai mult sunt cel mai puţin reprezentaţi politic, Iniţiativa România Liberală promovează valorile liberalismului clasic: libertatea politică a individului, libertatea de iniţiativă economică, proprietatea privată, responsabilitatea personală, conservatorismul moral şi statul de drept”, se arată într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.
De asemenea, se menţionează că „în contextul crizei pe care o traversează dreapta românească, Iniţiativa România Liberală propune iniţierea unui dialog între oamenii cu valori autentic liberal-conservatoare, din mediul politic, civic sau încă neimplicaţi politic, în scopul identificării celor mai bune soluţii de construire a unei oferte politice credibile pentru românii liberali”.
„Iniţiativa România Liberală reuneşte, printre iniţiatori, reprezentanţi ai tututor segmentelor menţionate. Printre membrii-fondatori se numără Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tuşa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu şi Iulian Crăciun”, precizează sursa citată.