Ajutor de nădejde în bucătărie, cuptorul cu microunde are însă ”regulile” lui. Și trebuie să ținem seama de ele, pentru a evita accidentele și afectarea calității alimentelor sau lichidelor pe care le încălzim cu ajutorul acestui aparat electrocasnic.
Dintre lichide, două sunt total nerecomandate să fie încălzite în cuptorul cu microunde. Este vorba despre apă și lapte, notează playtech.ro.
Încălzirea apei la microunde are, potrivit sursei citate, un risc major: supraîncălzirea. Asta înseamnă că apa depășește temperatura de fierbere, fără să producă bule vizibile. Acest fenomen este urmarea lipsei de mișcare a lichidului și a faptului că pereții recipientului în care se află apa sunt netezi, fără neregularități care să faciliteze eliberarea vaporilor.
După ce scoatem vasul cu apă din cuptorul cu microunde, o simplă mișcare de agitare a lichidului – prin introducerea unei linguri, a unui pliculeț de ceai sau chiar prin simpla mișcare a recipientulu – va elibera brusc vapori fierbinți care pot provoca arsuri grave! Fenomenul de supraîncălzire a apei în cuptorul cu microunde este așadar cu atât mai periculos cu cât el este, practic, ”invizibil” – nu vom ști că apa are temperatură foarte mare decât atunci când, odată agitat lichidul, se eliberează vaporii care, în contact cu pielea, ne pot crea mari neplăceri.
În cazul laptelui, încălzirea în cuptorul cu microunde poate afecta compoziția și calitatea lichidului. Explicația? Din cauza distribuției neuniforme a căldurii, caracteristică acestui tip de aparat electrocasnic, unele zone ale vasului se pot supraîncălzi, în timp ce altele rămân reci. Astfel, o cantitate de lapte riscă să se ardă, iar restul va avea o temperatură mult mai scăzută. În plus, tot pe fondul supraîncălzirii, la suprafață se va forma o peliculă, iar în final vom constata o schimbare nedorită a gustului și a texturii laptelui.
Pe de altă parte, căldura necontrolată poate distruge proteinele sensibile și vitaminele din lapte, micșorând valoarea nutritivă. Astfel de consecințe trebuie evitate în special când laptele este destinat sugarilor, pentru care compoziția acestui lichid este esențială pentru sănătate.
Un alt risc major atunci când încălzim lichide în cuptorul cu microunde este dat de utilizarea unor recipiente nepotrivite.
Dacă recipientul pus în cuptor este din plastic, pot fi eliberate, prin încălzire, substanțe chimice toxice care contaminează lichidele. Această consecință, pe termen lung, ne pune în pericol sănătate, în special dacă încălzirea în recipiente de plastic este repetată frecvent.
Foarte important este și controlul temperaturii, mai ales dacă încălzim lapte pentru biberon. Distribuția neuniformă a căldurii poate crea zone fierbinți de lichid, care să provoace arsuri în gura bebelușului. Pentru că este dificil să verificăm temperatura cu precizie după încălzirea în cuptorul microunde, este recomandabil să utilizăm un fierbător electric sau o cratiță pe aragaz. La fel în cazul apei, pentru a obține distribuția uniformă a căldurii.
Citește și Karmen Minune, dezvăluiri privind zvonurile despre noul iubit. Vedeta a închis gura cârcotașilor