Chimie în bucătărie. Care sunt cele două lichide ce nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde este un aparat electrocasnic foarte util în orice bucătărie. Ne ajută să încălzim rapid alimente, însă, când vine vorba despre lichide, două dintre acestea nu trebuie puse niciodată în cuptorul cu microunde pentru a le mări temperatura!
Irina Dumitrescu
07 dec. 2024, 15:22
Chimie în bucătărie. Care sunt cele două lichide ce nu trebuie încălzite în cuptorul cu microunde

Ajutor de nădejde în bucătărie, cuptorul cu microunde are însă ”regulile” lui. Și trebuie să ținem seama de ele, pentru a evita accidentele și afectarea calității alimentelor sau lichidelor pe care le încălzim cu ajutorul acestui aparat electrocasnic.

Dintre lichide, două sunt total nerecomandate să fie încălzite în cuptorul cu microunde. Este vorba despre apă și lapte, notează playtech.ro.

Încălzirea apei la microunde are, potrivit sursei citate, un risc major: supraîncălzirea. Asta înseamnă că apa depășește temperatura de fierbere, fără să producă bule vizibile. Acest fenomen este urmarea lipsei de mișcare a lichidului și a faptului că pereții recipientului în care se află apa sunt netezi, fără neregularități care să faciliteze eliberarea vaporilor.

După ce scoatem vasul cu apă din cuptorul cu microunde, o simplă mișcare de agitare a lichidului – prin introducerea unei linguri, a unui pliculeț de ceai sau chiar prin simpla mișcare a recipientulu – va elibera brusc vapori fierbinți care pot provoca arsuri grave! Fenomenul de supraîncălzire a apei în cuptorul cu microunde este așadar cu atât mai periculos cu cât el este, practic, ”invizibil” – nu vom ști că apa are temperatură foarte mare decât atunci când, odată agitat lichidul, se eliberează vaporii care, în contact cu pielea, ne pot crea mari neplăceri.

Citește și Postul Crăciunului 2024. Cel mai bun peşte de pus pe grătar sau la cuptor în zilele cu dezlegare. Bombă de sănătate în sezonul de iarnă!

În cazul laptelui, încălzirea în cuptorul cu microunde poate afecta compoziția și calitatea lichidului. Explicația? Din cauza distribuției neuniforme a căldurii, caracteristică acestui tip de aparat electrocasnic, unele zone ale vasului se pot supraîncălzi, în timp ce altele rămân reci. Astfel, o cantitate de lapte riscă să se ardă, iar restul va avea o temperatură mult mai scăzută. În plus, tot pe fondul supraîncălzirii, la suprafață se va forma o peliculă, iar în final vom constata o schimbare nedorită a gustului și a texturii laptelui.

Pe de altă parte, căldura necontrolată poate distruge proteinele sensibile și vitaminele din lapte, micșorând valoarea nutritivă. Astfel de consecințe trebuie evitate în special când laptele este destinat sugarilor, pentru care compoziția acestui lichid este esențială pentru sănătate.

De ce sunt importante și recipientele utilizate în cuptorul cu microunde

Un alt risc major atunci când încălzim lichide în cuptorul cu microunde este dat de utilizarea unor recipiente nepotrivite.

Dacă recipientul pus în cuptor este din plastic, pot fi eliberate, prin încălzire, substanțe chimice toxice care contaminează lichidele. Această consecință, pe termen lung, ne pune în pericol sănătate, în special dacă încălzirea în recipiente de plastic este repetată frecvent.

Foarte important este și controlul temperaturii, mai ales dacă încălzim lapte pentru biberon. Distribuția neuniformă a căldurii poate crea zone fierbinți de lichid, care să provoace arsuri în gura bebelușului. Pentru că este dificil să verificăm temperatura cu precizie după încălzirea în cuptorul microunde, este recomandabil să utilizăm un fierbător electric sau o cratiță pe aragaz. La fel în cazul apei, pentru a obține distribuția uniformă a căldurii.

Citește și Karmen Minune, dezvăluiri privind zvonurile despre noul iubit. Vedeta a închis gura cârcotașilor

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!