Traian Chirilă, un chimist român în vârstă de 66 de ani, absolvent al Universității Politehnica din Timișoara, care a fost nevoit să fugă din țară din cauza lui Nicolae Ceaușescu, a realizat prima cornee artificială din lume, în Australia, în urmă cu 14 ani. Traian Chirilă a fost însă o singură dată invitat în țară să vorbească despre invenția sa, de care beneficiază mii de oameni care nu au mai putut să vadă, scrie timisoaraonline.ro.
Citeşte şi Operaţie ortopedică, în premieră naţională, la SJU Sibiu
Joi, conducerea Universității Politehnica din Timișoara a decis să-i acorde titlul de „Doctor Honoris Causa”. Traian Chirilă a povestit că a plecat din România pentru că nu i-a plăcut de Ceaușescu, dar mai ales de soția lui, dar a fugit „în mod elegant”.
„Am acceptat o poziție în Libia, într-un combinat chimic mare, patru țări l-au construit. Am acceptat asta doar ca să plec în mod elegant. A fost foarte normal când le-am zis vreau un bilet să mă duc în concediu acasă, dar să mă opresc la Viena, iar când am ajuns acolo am cerut azil politic pentru mine, soție și cei doi copii. După opt luni, Australia a fost prima țară care ne-a primit„, a spus Traian Chirilă.
Inventatorul român povestește că această cornee artificială pe care a realizat-o a fost un adevărat progres, de ea au beneficiat cel puțin 1.500 de persoane oarbe.
Citeşte şi Operaţie în premieră mondială, la Sibiu: Implantarea unei proteze aortice prototip
„Era necesară această descoperire, deși nu am avut pe nimeni în familie orb. Am privit situația de a fi orb extrem de dificilă și practic te pune în dificultate, am considerat că domeniul oftalmic e foarte potrivit să fac ceva important și folositor„, a mai spus cercetătorul român.
La institutul din Australia la care lucrează acum românul, acesta încearcă să facă o nouă descoperire în domeniul medical.
„Dacă pacientul vine la timp, atunci îl tratăm în așa fel încât reparăm ulcerația sau orice condiție patologică s-a dezvoltat pe una din cornee. Luăm stelule stem sănătoase din ochiul celălalt, le tratăm într-un anumit fel și aici este ultima mea descoperire, fiindcă le dezvoltăm și le extindem pe niște suporturi care sunt niște proteine pe care eu le izolez din mătase, din coconii de mătase„, a precizat profesorul.
Citeşte şi Invenţie revoluţionară. S-a creat aparatul care îţi arată în 5 secunde dacă ai gripă