Decizia a fost luată vineri, la Congresul Național, echivalentul unui parlament unicameral în China. Autoritățile de la Beo anunțaseră încă din luna mai că le vor permite cuplurilor să aibă până la trei copii, însă această decizie a devenit lege abia acum, după cum scrie The Independent.
Vineri au fost adoptate și alte decizii menite să crească rata natalității și să „reducă povara” creșterii unui copil, informează agenția Xinhua. Printre acestea se numără eliminarea „taxei de mentenanță socială” – o penalitate pe care cuplurile trebuiau s-o plătească dacă nu respectau limita de copii, încurajarea guvernelor locale de a oferi concediu de creștere a copilului, precum și extinderea drepturilor femeilor la locul de muncă. Totodată, autoritățile s-au angajat că îmbunătățească infrastructura dedicată creșterii unui copil.
Decizia a fost provocată la câteva luni după publicarea rezultatului unui ultim recensământ care se efectuează din zece în zece ani, potrivit căruia China – ţara cu cea mai mare populaţie din lume – înregistrează o scădere puternică a ratei natalităţii. ”În urma unei îmbătrâniri a a populaţiei (…), un cuplu este autorizat să aibă trei copii”, a anunat Beijing Bulletin, care citează concluzii ale unei reuniuni a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC), condusă de către preşedintele chinez Xi Jinping.
La începutul lui mai, rezultatele unui recensământ realizat în 2020 relevau o îmbătrânire mai rapidă decât cea prevăzută a populaţiei. În 2020, un an marcat de epidemia covid-19, numărul naşterilor a scăzut la 12 milioane, de la 14,65 milioane în 2019. Rata natalităţii în 2020 (10,48 la 1.000) a scăzut la cel mai mic nivel de la înfiinţarea Chinei comuniste, în 1949.
După trei decenii de ”politică a copilului unic”, China şi-a relaxat reglementările în 2016 şi i-a autorizat pe toţi chinezii să aibă un al doilea copil, însă nu a reuşit să relanseze natalitatea.
Motivele scăderii natalităţii sunt multiple, între altele o scădere a numărului căsătoriilor, o scumpire a locuinţelor şi educaţiei sau o fertilitate mai tardivă a femeilor, care îşi privilegiază mai mult cariera. La celălalt capăt al piramidei vârstelor, China înregistra în 2020 peste 264 de milioane de persoane în vârstă de peste 60 de ani – de patru ori mai mult decât populaţie Franţei.