Zborul său inaugural, operat de Sichuan Airlines, a decolat duminică la 11:10, cu destinația Beijing. Chengdu, capitala provinciei Sichuan, este acum al treilea oraș din China, care are două aeroporturi internaționale, care se alătură Shanghaiului și Beijingului.
Construit la un preţ de aproximativ 70 de miliarde de yuani (10,8 miliarde de dolari), aeroportul are capacitatea de a gestiona un trafic de până la 60 de milioane de pasageri pe an, fiind un hub important regiunea de sud-vest a țării. Trei piste și două terminale, care acoperă o suprafață totală de 710.000 metri pătrați, sunt în prezent în funcțiune. Agenţia de presă Xinhua adaugă că aeroportul va găzdui în forma sa finală terminale care acoperă 1,4 milioane de metri pătrați şi va gestiona un trafic de 120 de milioane de pasageri anual.
Pe lângă faimoşii panda, Sichuan este renumit pentru bucătăria sa picantă și peisajele frumoase, făcându-l una dintre cele mai populare destinații turistice din China, atât pentru turiștii din ţară, cât și pentru cei din străinătate. Deocamdată, însă, noul aeroport va satisface doar primul dintre aspecte, China rămânând închisă majorității călătorilor internaționali.
„Noul aeroport din Chengdu era necesar pentru a permite creșterea economică rapidă şi continuă„, a declarat analistul în aviație Brendan Sobie. „Piața internă a Chinei s-a recuperat deja din pandemie și va continua să crească rapid. Având în vedere dimensiunea orașului și locația sa centrală în China, Chengdu este foarte bine poziționat pentru a ajuta la această creştere„, a adăugat acesta.
Potrivit celor mai recente cifre ale Asociației Internaționale pentru Transportul Aerian (IATA), traficul intern al Chinei a crescut cu 6,8% în aprilie 2021, comparativ cu aprilie 2019. Cu această ocazie, Aeroportul Internațional Baiyun din sudul metropolei Guangzhou a întrecut Aeroportul Hartsfield-Jackson, din Atlanta, devenind cel mai aglomerat aeroport din lume în 2020.
Înainte de pandemie, vechiul aeroport internațional Chengdu Shuangliu era al patrulea ca mărime din țară, după volumul pasagerilor. În 2020, „a fost de fapt al doilea ca mărime, deoarece a fost mai puțin afectat de pandemie decât alte aeroporturi majore, datorită dependenței sale mari de piața internă”, a adăugat Sobie.