China a alocat 199 de milioane de yeni (29,76 de milioane de dolari) pentru a crea tehnologia prin care doreşte să controleze vremea, aceasta făcând parte din programul de combatere a secetei şi reducere a dezastrelor naturale, potrivit Descoperă.
Ministrul de finanţe a oferit detalii despre proiect la începutul acestei luni, după ce mass media locală a anunţat că inundaţiile din anul acesta au cauzat 237 de morţi. Acesta a afirmat că noile fonduri au fost alocate pentru a ajuta regiunile din China să supravieţuiască mult mai bine fenomenelor naturale extreme, precum inundaţiile puternice din regiunile sudice şi centrale sau seceta din nord-vest.
În prezent, China utilizează tehnologii de modificare a vremii, inclusiv însămânţarea norilor pentru a induce ploaia în timpul secetelor sau pentru a reduce grindina, dar şi pentru crearea unei vremi favorabile în timpul unor evenimente speciale, cum ar fi în cadrul Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.
China trebuie să utilizeze această tehnologie pentru a crea peste 60 de miliarde de metri cubi de apă până în 2020. O tehnologie asemănătoare a fost dezvoltată de o echipă de cercetători din Nevada, aceştia doresc să controleze vremea utilizând o dronă. Inginerii şi meteorologii au afirmat că au creat prima platformă autonomă care însămânţează norii, aceasta putând creşte nivelul precipitaţiilor cu 15%.
Maşinăria poate crea nori prin pulverizarea unor particule fine de iodat de argint într-un nor deja existent pentru a creşte nivelul de precipitaţii.
Inginerii dronei şi cercetătorii de la Desert Research Institute, Drone America şi AviSight s-au aliat pentru a crea drona care are încorporat un sistem de însămânţare a norilor.
Richards, preşedintele Drone America, a afirmat că proiectul va furniza ,,o soluţie pulverizată în aer care poate aduce o uşurare persoanelor din zonele secetoase”. Deşi aceasta este prima dronă care însămânţează norii, nu este prima dată când o astfel de tehnologie este utilizată. Anul trecut, în Arizona, au fost dezvăluite planurile creării ploii artificiale, prin pulverizarea din avion a iodatului de argint. Inventatorii consideră că noua tehnologie îi va ajuta să preîntâmpine cele mai grave schimbări climatice.
Procesul de însămânţare a norilor a fost prima dată propus în 1940 în cadrul laboratoarelor General Electric din Schenectady, New York. Douăzeci de ani mai târziu, Central Arizona Project şi Salt River Project au demarat cercetări pentru a aduce la realitate proiectul.
Din 2007, Central Arizona Project a investit un milion de dolari în cercetările altor state pentru a creşte rezerva de apă din fluviul Colorado, Sistemul funcţionează după premisa conform căreia ploile se produc atunci când picăturile de apă ajung să se transforme în cristale de gheaţă.
Acestea devin prea grele pentru a rămâne suspendate în aer şi cad deseori, topindu-se până ating solul.
Apa din aerul zonelor secetoase poate fi transfomată în cristale de gheaţă prin pulverizarea în atmosferă a unor chimicale, precum iodatul de argint sau gheaţa carbonică.
Unii cercetătorii îşi fac griji că argintul din aer s-ar putea depune în bazinele fluviilor. De asemenea, pe aceştia îi îngrijorează modul în care se va decide cine poate beneficia de acest proiect. Comparat cu alte alternative, precum desalinizarea apei mărilor, crearea norilor este o alternativă mult mai ieftină, deşi nu va putea combate seceta singură.