Duminică, China a trimis al doilea dintr-un total de trei module către noua sa stație spațială, Tiangong. Racheta, care era de tipul Long March-5B, a fost lansată de pe insula Hainan din sudul Chinei.
În partea superioară a rachetei se afla laboratorul de 18 metri, care a ajuns la Tiangong după 13 ore. Partea principală, în schimb, este pe drumul înapoi pe pământ și poate ateriza într-o săptămână, transmite CNN.
Cea mai mare parte a rachetei va arde în atmosferă, dar în special părțile solide vor ajunge până la pământ. Aceste părți vor lovi pământul cu aceeași viteză ca o piatră aruncată dintr-o clădire înaltă.
Citeşte şi Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei
În căderile controlate, racheta este echipată cu motoare care permit inginerilor să o controleze unde va ateriza. De regulă, călătoriile se termină în mare – și nu într-o zonă în care locuiesc oamenii.
China a lansat rachete similare în mai 2020 și aprilie 2021. Apoi, rămășițele acestor rachete au ajuns într-o zonă nelocuită de pe coasta de vest a Africii și, respectiv, în Oceanul Indian, nu departe de statul insular Maldive. S-a estimat că racheta din 2020 se afla la doar 13 minute de prăbuşirea peste New York, metropola cu 9 milioane de locuitori.
Astrofizicianul Jonathan McDowell de la Harvard & Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, SUA, urmărește racheta, dar spune că, din păcate, nu poate estima unde sau când se va prăbuşi. „O rachetă atât de mare nu ar trebui lăsată pe orbită pentru a provoca o precipitare necontrolată. Riscul pentru oameni nu este unul enorm, dar te face să te simţi inconfortabil„, afirmă el.
Totuşi, se estimează că prăbuşirea ar avea loc între zilele de sâmbătă şi luni, dar cu cât ne apropiem mai mult de weekend această fereastră de timp va fi considerabil micşorată. Aerospace Corporation spune că în Emisfera Nordică racheta nu se va prăbuşi mai sus de paralela de 41 de grade hazardându-se în predicţia că, din Europa, Spania s-ar afla în zona de risc. De asemenea, Africa se află şi ea în zona de risc.