China şi-a exprimat joi „puternica nemulţumire” față de partea din declarația finală a summitului NATO de la Washington care denunță legăturile sale strânse cu Rusia.
Te-ar putea interesa și Declarația finală a summitului NATO. Punctele cheie din declarație
China susține că NATO o „instigă la confruntare” cu Rusia după ce liderii alianței defensive s-au arătat „profund îngrijorați” de apropierea dintre Beijing și Moscova pe fondul invaziei ruse din Ucraina.
„Parteneriatul strategic din ce în ce mai strâns dintre Rusia şi China, precum şi încercările lor întrepătrunse de a destabiliza şi remodela ordinea internaţională bazată pe reguli provoacă îngrijorări profunde”, se arată în declaraţia finală.
China „joacă acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să nu mai susţină material şi politic efortul de război“ al Kremlinului.
Beijingul a susținut că este vizat de o „calomnie” și a denunțat un comunicat „impregnat de o mentalitate demnă de Războiul Rece şi de o retorică beligerantă”.
„NATO ar trebui să înceteze să promoveze o aşa-numită ameninţare chineză, să nu mai incite la confruntare şi la rivalitate şi să contribuie mai mult la pacea şi stabilitatea mondială”, a transmis purtătorul de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană (UE), citat de AFP.
Chiar dacă China pretinde că își dorește pacea în Ucraina, nu furnizează arme Rusiei şi vrea respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, totuși nu a condamnat niciodată decizia liderului de la Kremlin de a-și trimite soldații în țara vecină, a prezentat un plan de pace vag în privința suveranității țării atacate și a strâns legăturile cu partea agresoare, conform TRT.com.
„Noi nu am furnizat niciodată arme letale niciunei părţi în conflict şi exercităm un control strict asupra exporturilor de produse cu dublă utilizare, inclusiv drone civile”, a insistat purtătorul de cuvânt al misiunii chineze pe lângă UE.
Țările aliate, în frunte cu SUA, încă nu au stabilit dacă Beijingul livrează direct arme Moscovei, dar au găsit numeroase dovezi despre companii chineze care furnizează componente şi echipamente pentru complexul industrial-militar rus.
În timp ce China acuză Occidentul, în principal NATO, că „pune gaz pe foc” în Ucraina prin susținerea militară acordată țării agresate de Rusia, unii analiști atrag atenția că atât Beijingul, cât și Moscova sunt interesate de continuarea războiului.