În timp ce lumea stă în izolare şi îşi îngroapă morţii de covid-19, preşedintele chinez Xi Jinping triumfă. Propaganda îl prezintă fără încetare drept comandantul suprem victorios al «războiului poporului» împotriva coronavirusului”, scrie „Libération”.
În realitate, notează publicaţia franceză, China nu a învăţat nimic după epidemia de SARS, pesta porcină, gripa aviară şi alte catastrofe sanitare apărute pe teritoriul ei în ultimele două decenii. De exemplu, în timp ce mai mulţi medici din Wuhan anunţau în decembrie apariţia unui coronavirus în oraş şi presa internaţională se întreba asupra gravităţii situaţiei de sănătate din această metropolă de aproape 12 milioane de locuitori, autorităţile locale îi convocau şi îi pedepseau pentru difuzarea de zvonuri false.
Ba mai mult, deşi morgile primeau morţi de coronavirus şi Beijingul începea să admită că se confruntă cu o epidemie, oficialităţile din Wuhan organizau la 18 ianuarie un banchet pentru 40.000 de familii. „O punere în scenă delirantă, cu farfurii gravate cu efigia lui Xi Jinping şi sloganuri în gloria sa”, relevă „Libération”.
Un ziar local i-a felicitat a doua zi pe participanţi pentru faptul că „au trecut peste febră, tuse şi boală pentru a participa la acest eveniment” desfăşurat cu o săptămână înainte de Anul Nou Chinezesc. „Secretarul de partid şi prefectul provinciei Hubei aplaudau fără întrerupere în timp ce primele victime ale virusului zăceau la morgă”, denunţă cotidianul francez.
Ordinul de carantină a fost dat abia pe 23 ianuarie şi a prevăzut câteva ore pentru părăsirea oraşului „Aproape cinci milioane de persoane au reuşit astfel să părăsească metropola, multe dintre ele purtătoare ale virusului”, subliniază „Libération”.
China a anunţat marţi că nu a mai înregistrat niciun deces de covid-19 în ultimele 24 de ore. Mulţi privesc însă încruntaţi pe statistica oficială: 81.740 de cazuri de contaminare, dintre care 3.331 fatale; după Statele Unite, Spania, Italia, Germania şi Franţa. Ori, potrivit estimărilor independente, doar oraşul Wuhan are în jur de 50.000 de morţi de coronavirus, iar numărul lor ajunge la 97.000 în întreaga ţară.
„Pentru a impune propriul adevăr, poliţia nu a şomat. Organizaţia Chinese Human Rights Defenders a documentat 900 de cazuri de arestări, intimidări şi cenzură în legătură cu epidemia”, afirmă „Liberation”.
În plus, remarcă ziarul francez, „Xi Jinping a reuşit totodată să convingă OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) să întârzie cu mai multe săptămâni declararea pandemiei”. „Există întrebări cu privire la funcţionarea OMS din moment ce China exercită o putere foarte puternică odată cu trecerea pe la conducerea ei a lui Margaret Chan, medic chinez. O misiune OMS (…) în China a lăudat metodele folosite de Beijing împotriva virusului, fără a evoca erorile făcute”, relatează „Liberation”.
„Astăzi regimul de la Beijing vrea să se înfăţişeze drept salvator printr-o politică a măştilor şi mai ales să rescrie istoria în avantajul său. Şi propaganda curge, fără ruşine”, conchide ziarul francez.
Acum câteva zile, ONG-ul Reporteri fără frontiere atrăgea atenţia că noul coronavirus nu ar fi produs o pandemie dacă presa din China era liberă. „
Fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea situaţiei legate de coronavirus, fapt ce ar fi dus la salvarea a mii de vieţi şi la evitarea, poate, a pandemiei”, conchide ONG-ul care militează pentru libertatea presei.