Potrivit EIA, începând din luna octombrie importurile de petrol ale Chinei vor ajunge la 6,45 milioane barili pe zi, comparativ cu 6,23 milioane de barili de petrol pe zi în cazul SUA. În schimb, China (a doua economie mondială) va utiliza 11 milioane de barili de ţiţei pe zi în octombrie faţă de 18,6 milioane de barili pe zi în cazul SUA. Producţia de petrol a SUA va creşte până la 12,4 milioane barili pe zi în octombrie, faţă de 4,57 milioane barili pe zi în cazul Chinei.
„Emergenţa iminentă a Chinei în poziţia de cel mai mare importator de petrol se datorează creşterii constante a cererii chineze, majorării producţiei de petrol a SUA şi stagnării cererii de petrol pe piaţa americană”, se arată în raportul EIA, informează Agerpres.
În 2013, importurile de petrol ale Chinei le vor depăşi pe cele ale SUA (6,57 milioane barili pe zi în cazul Chinei faţă de 5,71 milioane barili pe zi în cazul SUA), iar decalajul dintre acestea va continua să crească. Potrivit estimărilor EIA, importurile de petrol ale Chinei vor creşte constant, în timp ce importurile SUA vor scădea ca urmare a creşterii producţie interne de petrol, datorită utilizării unor tehnici controversate, precum fracturarea hidraulică.
EIA prognozase că în perioada 2011 şi 2014 producţia internă de petrol a SUA va avea o creştere de 28%, până la aproape 13 milioane de barili pe zi, în timp ce producţia de petrol a Chinei va creşte cu doar 6%, ajungând la o treime din nivelul producţiei SUA. China va rămâne în urma SUA şi în ceea ce priveşte consumul de petrol (11 milioane de barili pe zi în cazul Chinei faţă de 18,7 milioane bpd în SUA).
Cea mai mare piaţă auto din lume şi cel mai mare consumator mondial de energie, China derulează o politică energetică activă pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare, în special în Asia Centrală şi Africa. În luna iunie a acestui an, Beijingul a semnat un mega-contract de 270 de miliarde de dolari cu Moscova pentru dublarea exporturilor de petrol rusesc în China.