„Îndemnăm părţile vizate să depună eforturi în vederea destinderii situaţiei„, a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, într-o conferinţă de presă obişnuită, la Beijing.
„Pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreea servesc interesul comun„, a adăugat Hong Lei.
China este singurul aliat al Coreei de Nord şi cel mai important partener comercial al acesteia, care furnizează Phenianului resurse energetice indispensabile economiei sale.
Însă Beijingul a votat în Consiliul de Securitate al ONU în favoarea consolidării sancţiunilor împotriva Phenianului, după al treilea test nuclear efectuat în această ţară luna trecută.
Tensiunile în peninsulă au crescut în ultimele zile.
Răspunzând unor zboruri de antrenament al unor bombardiere americane „invizibile”, de tip B-2, în spaţiul aerian al Coreei de Sud, Kim Jong-un a ordonat aceste pregătiri ce vizează totodată baze americane în Pacific.
În cazul unei provocări „nesăbuite” din partea americanilor, forţele nord-coreene „trebuie să lovească fără milă continentul american (…), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii şi Guam, şi pe cele care se află în Coreea de Sud”, a declarat Kim Jong-un, citat de agenţia oficială KCNA.
Experţi militari americani au notat totuşi că, pentru moment, intensificarea retoricii belicoase a nord-coreenilor nu este însoţită de acţiuni militare.