Decizia a venit după ce o instanţă din Fuzhou a decis că Apple încalcă două brevete ale Qualcomm, o companie americană ca produce microcipuri. Modelele exceptate de la interdicţie sunt iPhone XS, iPhone XS Plus şi iPhone XR, care nu erau încă disponibile în China în momentul în care Qualcomm a intentat procesul.
Brevetele în cauză permit utilizatorilor să editeze şi să schimbe mărimea pozelor pe telefon şi să gestioneze aplicaţiile folosindu-se de touchscreen, conform Qualcomm.
Decizia a fost anunţată public luni, însă a fost implementată începând cu săptămâna trecută. Cu toate acestea, Apple a anunţat că toate modelele de iPhone rămân disponibile în China.
„Dacă Apple încalcă interdicţia, Qualcomm va căuta impunerea ordinelor prin tribunalele care fac parte din sistemul de tribunale al Chinei”, a precizat Don Rosenberg, consilierul general al Qualcomm, într-un comunicat.
Apple a acuzat Qualcomm că îşi asumă un brevet care a fost deja invalidat de tribunalele internaţionale şi alte brevete pe care nu le-a folosit niciodată. Apple a informat că va răspunde printr-o acţiune în instanţă.
Citeşte şi Ruşii îşi construiesc un smartphone „indigen”. Se va numi Yandex.Phone
„Eforturile Qualcomm de a ne interzice produsele este încă o mişcare disperată din partea unei companii care este investigată pentru practici ilegale de autorităţile de reglementare din întreaga lume”, a informat Apple. Apple a precizat a depus o cerere pentru ca tribunalul să reconsidere decizia.
Qualcomm a salutat decizia, precizând că Apple îi datorează bani pentru că i-a folosit tehnologia.
Acţiunile Qualcomm au crescut cu 2% ca urmare a deciziei, dar şi acţiunile Apple au crescut cu 1% la sfârşitul zilei de tranzacţionare.
China şi SUA sunt implicate într-un război comercial iar tehnologia se află în centrul disputei dintre cele două ţări. La câteva zile după ce preşedintele american, Donald Trump şi preşedintele chinez, Xi Jinping, au ajuns la un acord privind un armistiţiu de 90 de zile, Canada a anunţat că a reţinut-o pe Meng Wanzhou, şefa operaţiunilor financiare la Huawei, cea mai mare companie chineză de telecomunicaţii, existând posibilitatea ca ea să fie extrădată în SUA.
Dacă Beijingul şi Washingtonul nu ajung la un acord în cele 90 de zile, Trump a ameninţat că va impune taxe pentru toate exporturile Chinei în SUA care nu sunt deja vizate de tarife.