Cipurile se pare că erau inserate în servere folosite de Apple şi Amazon în timpul procesului de fabricare de către compania chineză numită Super Micro, care asambla serverele.
Bloomberg, citând multiple surse, a spus că infiltrarea a fost prima dată descoperită în 2015 şi confirmată de anchetatori independenţi înainte ca o investigaţie completă să fie lansată de mai multe agenţii guvernamentale americane.
În total, Bloomberg a spus, piratarea a permis Guvernului chinez să spioneze aproape 30 de companii americane., potrivit news.ro.
Amazon, Apple şi Super Micro au oferit toate declaraţii contestând anunţul Bloomberg. Apple a transmis: „Suntem dezamăgiţi că în relaţia cu noi reporterii Bloomberg nu au fost deschişi posibilităţii ca ei sau sursele lor să se înşele sau să fie prost informaţi. Presupunem că ei confundă povestea lor cu un incident raportat anterior în 2016 în care am descoperit un singur sistem infectat pe un singur server Super Micro în unul din laboratoarele noastre. Acel incident a fost catalogat drept accidental şi nu un atac împotriva Apple”.
Şi Amazon a transmis: „Nu este adevărat că AWS ştia despre servere care conţin cipuri virusate sau modificări în centrele de stocare a datelor din China sau că AWS a colaborat cu FBI pentru a investiga şi furniza informaţii despre componente afectate”.
Ministerul chinez al Afacerilor Străine a spus: „Sperăm ca părţile să facă mai puţine acuzaţii suspicioase şi gratuite şi să aibă mai multe convorbiri şi colaborări constructive, astfel încât să putem lucra împreună pentru a construi un spaţiu virtual cibernetic, sigur, deschis, cooperativ şi ordonat. De mult timp, China este suspectată că spionează prin intermediul unor componente hardware virusate şi produse în această ţară, dar dovezi ale unor astfel de activităţi sunt rare”.